zmija otrovnica

Dječaka u NP Paklenica ugrizao poskok: Bilo je kao u filmu, otrov se polako širio...

31.07.2023 u 09:54

Bionic
Reading

Prije pet dana šestogodišnjeg dječaka Thibautsa iz Belgije ugrizao je poskok dok je s obitelji šetao Nacionalnim parkom Paklenica.

'Moj sin se želio igrati uz vodu. Uhvatio se za granu kako bi održao ravnotežu. Ali nije vidio zmiju kako leži na toj grani', ispričao je njegov otac Alexander Spriet za Nieuwsblad, a prenio Dnevnik.hr.

Zmija ga je ugrizla za prst, krvario je, a njegova obitelj nije bila sigurna radi li se o otrovnici. Dječak se počeo osjećati slabo.

'Tada smo se odlučili vratiti na ulaz u park gdje smo ugledali stanicu za prvu pomoć. Bilo je kao u filmu. Otrov se polako širio s mjesta ugriza, a uzrokuje smrt ako stigne do srca. Kod Thibauta je otrov stigao do pazuha', ispričao je otac belgijskim novinarima.

Do prve pomoći, kaže, trebalo im je 45 minuta. Sva sreća da je majka bila dovoljno prisebna i slikala zmiju pa su liječnici odmah znali da se radio o najotrovnijoj europskoj zmiji. 

Dječak se sada nalazi u splitskoj bolnici pet dana nakon cijelog incidenta.

Pripadnici HGSS-a i djelatnici NP-a Paklenica prevezli su 6-godišnjaka do bolnice. Dječaku su u zadarskoj bolnici ubrizgali protuotrov, a trenutno se nalazi na odjelu intenzivne njege.