SKALPEL MILOŠA VASIĆA

Domagojevi srpski strijelci

12.12.2013 u 16:08

Bionic
Reading

U Srbiji je najavljeno otkrivanje afere 'sanaderovskih razmjera' - savjetnik predsjednika Srbije Tomislava Nikolića pokušao je smjestiti donedavnom ministru gospodarstva Mlađanu Dinkiću uhićenje zbog navodnog sudjelovanja u pronevjeri između jedne i jedanaest milijardi dolara novca izvučenog na Cipar tijekom Miloševićeve vladavine. Optužbe su temeljili na podacima hrvatskog istraživačkog novinara Domagoja Margetića, a sve je završilo priličnom blamažom

Da se u političkoj borbi sredstva ne biraju, znamo na žalost svi, a ponajbolje zna Oliver Antić, profesor prava u Beogradu i pravni savjetnik predsjednika Republike Tomislava Nikolića. Dr. Antić je, naime, od samoga početka, od 1990., bio lice blisko Vojislavu Šešelju iz Scheveningena koji je oduvijek tvrdio da se u politici sredstva ne biraju, da su laž i kleveta u politici legitimna sredstva i molim lijepo. Nakon osamnaest godina bliske suradnje, nije čudno što se dr. Antić – da tako kažemo, je li – zarazio Šešeljevom političkom opscenošću, pa njome zrači do dana današnjeg, iako je 2008. shodno svojoj navadi političkoga oportunizma, prešao Nikoliću i Vučiću.

Desilo se, međutim, da je unutar Srpske napredne stranke od dolaska na vlast prošloga ljeta došlo do stanovitih, no, recimo, pukotina na crti različitih interesa njezina predsjednika Vučića i predsjednika Republike Nikolića. Te se pukotinice polako proširuju, što se dade naslutiti iz niza malih incidenata koji, međutim, imaju stanovito kumulativno djelovanje. Stvarni značaj toga predmet je znanstvene discipline poznate u Beogradu kao 'dvorska analitika'. Ovotjedni incident u kojemu se dr. Antić javlja glavnim junakom, čini se da je ubrzao pomenuta trvenja i potmule rascjepe. Što se desilo?



Teorija urote

U četvrtak je dr. Antić trijumfalno i uz zlokobne bubnjeve najavio da će se, eto, konačno pokazati tko radi protiv predsjednika Nikolića, Srbije i pravde – i kako. Tu na scenu stupa lice poznato Organima, stanoviti Domagoj Margetić, koji da će nam svima razotkriti prejezovite činjenice o 'pranju novca' preko Cipra za Miloševićeve vlade. Margetić je inače ovih nekoliko godina prisutan u marginalnoj srbijanskoj medijskoj javnosti: Domagoj znade tko je i kako zamračio i oprao novac, a sve to putem 'investigativnog žurnalizma', kako to zove Denis Kuljiš. Zanimljivo je što se Domagoj uspio nametnuti toliko da su ga počeli primati u MUP-u, u Tužiteljstvu za organizirani kriminal i u raznim Kabinetima. On je mladac uporan i računao je na dosjelost; uspjelo mu je, jer se raznima učinilo da se takve spekulacije zasnovane na sumnjivim relacijama Margetićevim s policijsko-špekulantsko-obavještajnim polusvijetom dadu iskoristiti u političkoj borbi – u nedostatku boljeg, što se tu može...

Uzalud su razumni ljudi upozoravali na sumnjivu kvalitetu Margetićevih podataka i još sumnjiviju njegovu metodologiju. Čovjek je ustvrdio da je urotnička klika Mlađana Dinkića uspjela iz tih nekih ciparskih banaka iscrpsti 'između jedne i jedanaest milijardi dolara', oprati ih i uložiti upravo u stanovite transakcije za koje tabloidni mediji i dio vladajuće koalicije pokušavaju ovih dana osumnjičiti Mlađana Dinkića. Na cijelu tu priču nasjeo je i razvikao je po medijima upravo dr. Oliver Antić, sve junački braneći svojega predsjednika Nikolića. Kad se u četvrtak popodne cijeli Beograd počeo glasno smijati, dr. Antić je u jednom intervjuu za Danas od petka krenuo objašnjavati da 'nije dobro shvaćen' itd, pravdanje očito mizerno i neumjesno. Bolje bi mu bilo da je šutio. Domagoj i njegov beogradski partner u nečemu što oni zovu 'Balkanskom antikorupcijskom ligom', stanoviti Darko Trifunović s Fakulteta bezbednosti, možete misliti, u međuvremenu su održali trijumfalističku presicu koja je u bitnim medijima ostala demonstrativno prešućena. Čuvena stara frajla Politika, koja je u četvrtak imala Antića na naslovnici kao glavnu vijest, sada se pravi nevješta.

Obećani Antićev grom od kojega će Srbija pasti na rit ispao je – da citiramo Kiša – teatarska pirotehnička petarda koja je tek pucnula i zasmrdjela sumporom. 'Dvorska analitika' naravno da se zainteresirala za ovaj blesavi incident: da tko je Antiću podmetnuo Margetića i da što je iza svega toga? Današnji (petak) konsenzus je otprilike sljedeći: Nikolićeva frakcija u Srpskoj naprednoj stranci osjetila je da mu se radi o glavi, da je 'nosilac aktivnosti' upravo Dinkić, koji svoju slobodu i politički kapacitet namjerava kupiti od Vučića tako što napada Tomu, ali i premijera Dačića kojega bi Vučić izgurao sa scene, itd.



Dvorska analitika

Dobro: svi znamo da Mlađa Dinkić nije dečec iz crkvenog zbora. On je sada u poziciji odsudne obrane: tabloidi (službeni glasnici) prijete mu tjednima hapšenjem (pazeći se da slučajno ne preciziraju optužbe, nego onako, općenito). Vučić ga je izbacio iz vlade ljetos, pa mu je pametno razgovarati s njime, jer pametan političar razgovara s jakima, nikako sa slabima. Pošto je, pak, na vidiku još jedno prekomponiranje političke scene, Dinkić se očito nudi da kao mogući novi koalicijski partner zamijeni Dačića, za kojega se sve više po čaršiji priča da je 'abeundus', rekao bi Krleža, 'odlazeći', dakle, viđen za odstrijel.

U toj situaciji osloniti se na Domagoja Margetića i njegove strijelce da odstrijele Dinkića, slaba je procjena i znak panike, ako ne i očite gluposti kojoj je dr. Antić skloniji nego što se misli, profesor ili ne. Nasjesti, naime, na priču o 'jednoj do jedanaest milijardi dolara' bez ikakova dokaza i na drugu priču o 'pranju novca' na način apsurdan i neuvjerljiv, pa to objaviti urbi et orbi kao fenomenalnu senzaciju, znači samo da bi predsjednik Republike trebao sebi naći nekog inteligentnijeg savjetnika. Nekoga, na primjer, tko zna za Domagoja Margetića od ranije.