o novom ministru

Domac: 'Cijeli se život bavim energetikom, Davora Filipovića nikad nisam susreo'

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 27.04.2022 19:28
  • Objavljeno 27.04.2022 u 19:28
Julije Domac

Julije Domac

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika Republike za klimu i energiju, komentirao je hrvatsku stvarnost u kontekstu klime i govorio o detaljima otvorenog pisma ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću

Komentirajući otvoreno pismo kojim se traži mobiliziranje investicija u veće korištenje obnovljivih izvora energije od strane građana, Julije Domac je rekao na N1: “Očekujem odgovor svih strana, građani su u pitanju i nacionalni interes. Ne treba biti važno tko je ministar da se odgovori na pismo.”

Govoreći o zamjeni ministra Tomislava Ćorića, Davoru Filipoviću, Domac je rekao:

“Cijeli se život bavim energetikom, nikad se s Filipovićem nisam susreo, trebam tek vidjeti kako će se snaći. Rado bih da je u resor došao netko s kim sam se susreo. Tko god ima veze s energetikom, ima neki kontakt, ali dajmo priliku ministru. Moramo doći do toga da su ministri menadžeri javnog dobra. Trebaju znati što rade i oslanjati se na struku.”

Govoreći o očekivanjima nakon poslanog pisma dodao je:

“Očekujemo da se građanima olakšaju investicije u, konkretno, fotonaponske elektrane na krovovima, to je bitno i za energetiku i demokratizaciju i bolju raspodjelu bogatstva. Predlažemo da se oslobde PDV-a za ulaganja u elektrane, da se deregulira pitanje cijene – Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja gdje građani plaćaju nižu cijenu, ali nije logično očekivati energetsku tranziciju ako se ulaganje u krovovima ne isplati.”

Ističe da se radi o trajnom rješenju: “Da, to je trajno, suvislo, zdravo rješenje umjesto sadašnjih. Potrošit ćemo pet milijuna kuna da subvencioniramo porast cijene eneregenta, de facto ćemo ih jednokratno spaliti.”

Na pitanje što znači za građane ukidanje PDV-a, objasnio je: “To znači da svatko može instalirati sunčanu elektranu bez obzira na inicijalni kapital. Ulaganje je problem, a ovime uklanjamo nejednakost u društvu.”

Govoreći o troškovima rekao je: “Za ozbiljnu subvenciju troškova električne energije treba oko 50.000 kn po kućanstvu. Za potpunu dekarbonizaciju što uključuje i grijanje tim putem, možda do 90-100.000 kn. To je puno na razini kućanstva.”

Također je napomenuo da za izgradnju novih blokova nuklearki treba 10 ili više godina. “Imamo priču koja je brža, pet puta jeftinija i dostižna”, naglasio je.

Kazao je i da Hrvatska nema problem s tehnologijom i znanjem, već sa sustavom i politikom “koja treba dati prostora struci da se to napravi”.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!