osvrt na posjet

Plenković: Milanović se ulovio za slamčicu iz Rovišća. Zvali su ga jer su pristojni, a on odmah skočio

27.04.2022 u 18:39

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković, referirajući se u srijedu na odlazak predsjednika RH u Rovišće, rekao je da se "Zoran Milanović ulovio za slamčicu iz Rovišća kako bi valjda pokazao 'eto zvali su me HDZ-ovci'", a dodao je i kako ga tamo nisu zvali zato što vape za njim već zato što su pristojni

"Što se tiče susreta, njemu je očito drago kad ga bilo tko bilo gdje zove jer on nema što raditi, njemu je bitno doći do mikrofona, a to što ga je zvao načelnik Rovišća, taj je poziv otišao prije nego je Milanović 'pohvalio' HDZ zahvaljujući Longinu u Zadru nakon svečane sjednice Županijske skupštine, pa je rekao HDZ-u da je zalijepljen za Udbu 30 godina, da su banda, lopovi...", odgovorio je Plenković na pitanje na konferenciji za novinare u Vladi.

Milanović se, kazao je premijer, danas "ulovio za slamčicu iz Rovišća ne bi li valjda pokazao 'eto zvali su me HDZ-ovci. nisu oni njega zvali zato što vape za njim, nego zato što su pristojni kao lokalna sredina, a on odmah skočio i otišao".

Na pitanje može li zamisliti da u budućnosti HDZ-ovi župani ili gradonačelnici na proslave dana grada ili županije pozivaju predsjednika Republike uzvratio je: "Ako hoće davati prigodu da im dođe čovjek koji bi došao tamo i izvrijeđao ih 'na pasja kola', ako se nađe koji takav - moguće ali u načelu mislim da neće.

Novinari su Plenkovića pitali i je li tražio i od koalicijskih partnera da se pridruže bojkotu kad Milanović putuje po Hrvatskoj. "Nastojite perpetuirati jednu riječ koju sam rekao na presici u Saboru, bez da izgovorite drugi dio, a drugi dio je taj da mi nastavljamo suradnju ali bez nekih susreta, znači pismenim putem. Sve što je bitno za hrvatsku državu će funkcionirati", uzvratio je premijer.

  • +14
Zoran Milanović u Rovišću Izvor: Pixsell / Autor: Damir Špehar

Podsjetio bih, rekao je, i kako nismo mi ti koji bojkotiraju suradnju. "Ako u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu ja kao predsjednik Vlade i netko tko ima neki senzibileitet da li je tema bitna ili ne, 24. veljače popodne, šest-sedam sati nakon što je Rusija napala Ukrajinu, a sada to traje 60 i nešto dana, prvo mu usmeno kažem 'bilo bi dobro da se nađemo u formi Vijeća za nacionalnu sigurnost... On to otkloni, bojkotira, ignorira to više od dva mjeseca. Onda je on taj koji bojkotira", ustvrdio je Plenković.

Upitan o slučaju vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića i medijskim navodima da je opet vozio u pijan uzvratio je kako je jučer sve rekao, a o tome hoće li s njim razgovarati odgovorio je: "Kad budem imao vremena od malo važnijih stvari, možda."