UPOZORENJE SAD-A

Dodikov referendum u rujnu destabilizirat će BiH

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.08.2016 11:05
  • Objavljeno 12.08.2016 u 11:05
Milorad Dodik

Milorad Dodik

Izvor: Pixsell / Autor: Srđan Ilić

Odluka vlasti Republike Srpske da 25. rujna organiziraju referendum kojim bi se osporio autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine opasan je korak koji može ozbiljno destabilizirati stanje u toj zemlji a to je i ocjena koju dijele svi predstavnici međunarodne zajednice u BiH, upozoravaju u petak lokalni mediji

Ustavni sud RS u četvrtak je odbacio zahtjev bošnjačkih zastupnika u entitetskom parlamentu za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa odnosno za proglašavanje refereduma nezakonitim a predsjednik RS Milorad Dodik odmah nakon toga najavio je kako počinju pripreme za referendumsko izjašnjavanje te kako će ono i uslijediti 25. rujna kako je to ranije planirano.

Tog dana stanovnici RS trebali bi odgovoriti na pitanje jesu li za to da se 9. siječnja nastavi obilježavati kao entitetski praznik iako je Ustavni sud BiH ranije donio pravorijek kojim je taj datum ocijenio neustavnim te je svojom odlukom zatražio odgovarajuće izmjene zakona o praznicima.

Dana 9. siječnja u RS-u su obilježavali kao dan entiteta u znak sjećanja na taj datum iz 1992. kada je dio srpskih zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH jednostrano proglasio 'republiku srpskog naroda u BiH' što je bio uvod u troipolgodišnji rat koji je odnio više od 100 tisuća života.

Parlament RS je 15. srpnja glasovima zastupnika iz srpskih stranaka donio odluku o provedbi referenduma čiji je cilj osporavanje pravorijeka Ustavnog suda BiH iako je u Daytonskom sporazumu definirano kako su one konačne i obvezujuće.

Nakon Dodikove potvrde da će referenduma ipak biti reagirali su iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu oštrom izjavom u kojoj je navedeno kao je to 'prijetnja sigurnosti i stabilnosti BiH'.

'Nije u interesu građana RS da njihovi lideri nastave aktivnosti u vezi s ovim referendumom kao ni drugim koji imaju za cilj kršenje Daytonskog sporazuma ili ustavnog poretka i koji stoga predstavljaju prijetnju stabilnosti, sigurnosti i napretku BiH', stoji u izjavi.

Na nju je odmah reagirao Dodik koji je optužio veleposlanstvo SAD-a za 'neprihvatljivo miješanje u unutarnje poslove RS-a i BiH'.

'To je neprihvatljivo i to treba odbaciti', kazao je Dodik.

Na bezuvjetno poštivanje odluka Ustavnog suda BiH pozvali su i iz delegacije Europske unije u BiH a Ured visokog predstavnika (OHR)  je još jednom upozorio kako se organiziranjem referenduma krše odredbe mirovnog sporazuma.

Bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti RS zatražili su od međunarodne zajednice da prestane tek iskazivati zabrinutost i da napokon počne djelovati kako bi se sankcioniralo antidaytonsko ponašanje a Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala je i Tužiteljstvo BiH da reagira protiv osoba koje odbijaju provoditi odluke Ustavnog suda BiH što je po zakonu kazneno djelo.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić ocijenio je kako je Ustavni sud RS potvrdom o zakonitosti odluke o referendumu unatoč stajalištu državnog ustavnog suda poslao 'vrlo opasnu poruku čime se urušava i ustavni poredak BiH'.

Izvjesno je kako će bošnjačka strana ponovo tražiti očitovanje Ustavnog suda BiH koji bi donošenjem privremene mjere zabrane provedbe neustavnih odluka morao spriječiti djelovanje tijela vlasti RS-a protivno ustavu no neizvjesno je hoće li to imati kakvog praktičnog učinka.

'Ustavni sud BiH će reagirati u razdoblju od sedam do deset dana jer je takva procedura. To bi onda moglo značiti da ćemo imati dvije odluke državnog suda koje entitet ne poštuje', kazao je Mujo Hadžiomerović, predsjednik kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, nekoj vrsti gornjeg doma entitetskog parlamenta.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić upozorio je kako je ovo opasna situacija.

'Sve nas ovo uvodi u anarhiju i opasnu avanturu', kazao je Bratić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!