NESTABILNA BIH

Dodik potvrdio referendum o ustavnom sudu 25. rujna

11.08.2016 u 18:33

Bionic
Reading

Posljednje formalne zapreke za referendum kojim bi se dovela u pitanje provedba odluka ustavnog suda BiH uklonjene su i on će biti organiziran 25. rujna kako je planirano, izjavio je u četvrtak predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nakon što je ustavni sud RS-a odbacio zahtjev bošnjačkih zastupnika u entitetskom parlamentu za poništavanje odluke o provedbi referenduma, Dodik je kazao kako su stvorene sve zakonske pretpostavke za izjašnjavanje koje je sporno kako za Hrvate i Bošnjake tako i za predstavnike međunarodne zajednice u BiH.

'Krećemo u službene pripreme za održavanje referenduma', izjavio je Dodik entitetskoj javnoj televiziji RTRS.

Odluku o raspisivanju referenduma parlament RS-a donio je u srpnju bez sudjelovanja hrvatskih i bošnjačkih zastupnika. Registrirani birači u tom entitetu trebali bi odgovoriti na pitanje podržavaju li da se 9. siječnja nastavi obilježavati kao dan RS-a.

Ustavni sud BiH ranije ove godine donio je presudu po kojemu je obilježavanje 9. siječnja kao entitetskog praznika neustavno, jer podsjeća na datum iz 1992. kada je dio srpskih zastupnika u parlamentu tadašnje SR BiH donio nezakonitu odluku o proglašenju 'republike srpskog naroda u BiH'.

Ta je odluka iz 1992. dovela do rata, a ustavni sud BiH ocijenio je kako se obilježavanjem 9. siječnja krše prava Hrvata i Bošnjaka u RS-u. Sukladno odredbama Daytonskog sporazuma odluke ustavnog suda BiH su konačne i obvezujuće, no vlasti RS-a odlučile su se referendumom osporiti autoritet tog suda.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko upozorio je kako na taj način vlasti RS-a izravno krše Daytonski sporazum što je nedopustivo jer se time ugrožava mir i stabilnost u zemlji. Najave o provedbi referenduma u RS-u naišle su i na oštre osude iz Federacije BiH.