PREPUCAVANJE

Dodik neće u Mostar jer je ljut na Jandrokovića

30.03.2009 u 11:13

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak kako neće sudjelovati na sastanku ključnih bosanskohercegovačkih političara u utorak u Mostaru obrazloživši da je ljut zbog nedavnih izjava hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića o stanju u BiH

SARAJEVO - Dodik je u Mostaru o provedbi reformi u BiH trebao razgovarati s predsjednicima Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Draganom Čovićem i Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem, a njih trojica trebali su se sastati i s predsjednikom hrvatske vlade Ivom Sanaderom, čiji je dolazak u Mostar također najavljen.

"Ne očekujem ništa od tog sastanka jer tamo neću biti... Ministar iz Hrvatske (Jandroković) daje izjave federalnim medijima koje ne priliče dobrim odnosima i ja ne želim u takvu ozračju nazočiti tom sastanku", izjavio je Dodik, kako ga u ponedjeljak citira "Dnevni avaz".

Taj list u subotu je objavio intervju s ministrom Jandrokovićem koji je, među ostalim, kazao kako je za Hrvatsku neprihvatljiva sadašnja Dodikova retorika kojom dovodi u pitanje opstanak BiH.

"Dodik nastoji uvjeriti međunarodnu zajednicu kako podupire reforme i razvoj, ali retorika kojom se koristi nespojiva je s tim i ne pridonosi vjerodostojnosti takve politike", bio je Jandrokovićev jedini komentar koji se odnosio na Dodika u tom intervjuu.

Hrvatski ministar pritom je istaknuo kako je to i stajalište cijele međunarodne zajednice.

Unatoč Dodikovoj najavi u HDZ-u BiH i dalje planiraju prirediti susret političkih vođa iz te zemlje, a očekuju i njihov razgovor s premijerom Sanaderom koji bi trebao otvoriti Gospodarski sajam u Mostaru.

"Očekujemo da će trojica vođa u pozitivnu ozračju nastaviti razgovore", kazao je glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota

Sulejman Tihić potvrdio je kako će u utorak biti u Mostaru kao i to da je planirao pokrenuti pitanje raspodjele ključnih dužnosti u državnim tijelima vlasti po nacionalnom ključu ne bi li se ubuduće zbog toga spriječile stalne prepirke.

Po Tihićevim riječima, u pitanju je 50-ak ključnih mjesta u državnim tijelima vlasti i trebalo bi se dogovoriti kako će se rasporediti da bi se osigurala ravnopravna nacionalna zastupljenost.