ruski ili islamistički utjecaj

Dodik: Kampova za obuku paravojnih skupina nema u BiH, ali ima bivših ISIL-ovaca

04.12.2023 u 20:09

Bionic
Reading

Milanović je konzistentan predsjednik, volim s njim razgovarati, a Hrvatska je nepravedno izbačena iz procesa odlučivanja kroz Savez za implementaciju mira u BiH', rekao je prilikom gostovanja u središnjem dnevniku HRT-a Milorad Dodik

Dodik se osvrnuo na proces koji se protiv njega vodi u Sarajevu. Ustvrdio je kako je to politički, a ne pravni proces.

'To je primarno politički proces. Nema nikave osnove u zakonu. Činjenica je da stranac koji nije izabran, odlukom mijenja zakon, štiteći svoja nedjela, tvrdeći da svatko tko ne postupa kako on kaže, zato što je on neko izmišljeno božanstvo, ide u zatvor na šest mjeseci do pet godina', rekao je Dodik u Dnevniku HRT-a. Poručio je kako to govori više o Bosni i Hercegovini te ustvrdio kako je ta zemlja apsurdna.

'Tako je i u ovom slučaju. To govori više o BiH, zemlji koje nema, koja je apsurdna, koja nije sređena. Da jedan stranac može mijenjati zakonodavstvo, to ne može proći ni kod ličioca na pravnom fakultetu, a kamoli kod studenata', ustvrdio je. Citirao je nobelovca Ivu Andrića te ustvrdio da kada se uđe u BiH - logika prestaje.

'Sve upućuje na onu Andrićevu: Kada uđeš u BiH - prestaje logika. Ovdje nikakve logike nema. Imate sud i tužilaštvo na nivou BiH koji nemaju ustavnu osnovu jer ustav BiH nije dao pravo BiH na pravosuđe. To je nametnuto odlukama koje nisu u skladu ni s ustavom ni s Daytonom', zaključio je.

Dodik se osvrnuo i na tvrdnje Zukana Heleza koji je nedavno ustvrdio da se na teritoriju RS-a nalaze kampovi za obuku paravojnih skupina.

'Zgodna laž koja se plasira već duže vremena. Lažni narativ o ruskom utjecaju. To je za prestravljene građane Bruxellesa gdje ja idem danas, kada nemate struje u jednoj ulici, kriv je Putin, a ne lokalne vlasti. Zgodna laž. Nikakvih kampova nema, paravojnih formacija nema. Ako imate EUFOR, snage koje su zadužene za sigurnost u BiH i praćenje razvoja situacije i kada oni kažu da toga nema, što da ja objašnjavam više', zapitao se Dodik.

Dodao je ipak, kako 'postoje ozbiljne informacije' o prisutnosti bivših ISIL-ovih boraca u BiH.

  • +11
Milorad Dodik Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita/PIXSELL

'S druge strane postoje ozbiljne informacije o džematima i paradžematima, stranim ratnicima, onima koji su bili u ISIL-u pa se vratili i njihovim obiteljima. To je jedna geneza koja postoji, vuče se i nije nestala', dodao je.

Na pitanje o tome vodi li Republiku Srpsku na put odcjepljenja, Dodik se našalio da će se prije ostatak BiH odcijepiti od RS-a.

'Ja mislim da će se prije ostali dio BiH odcijepiti od RS-a, a ne mi od njih, rekao je. Komentirao je i odnos s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Ustvrdio je kako je konzistenatan političar koji "dobro razumije" stvari te da dijele iste vrijednosti. - Milanović je konzistentan predsjednik. Volim s njim razgovarati. On je uvijek neformalan i zato je zanimljiv. Čovjek koji štiti interese svoje države. I ona je potpisnik Daytonskog sporazuma i time i garant Daytonskog sporazuma. Nepravedno izbačena kao i Srbija iz procesa odlučivanja Saveza za impelmentaciju mira u BiH, kazao je. - Time se Hrvatska što se tiče BiH stavila na marginu kao i Srbija, a neki drugi su stavljeni u poziciju da nešto odlučuju o BiH. Mislim da predsjednik Milanović to vrlo dobro razumije i da dijelimo iste vrijednosti', dodao je.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Dodik se osvrnuo i na svoj odnos s političarima u BiH. Ustvrdio je kako bolje surađuje s Draganom Čovićem nego što je to slučaj s Bakirom Izetbegovićem.

'Složeni su odnosi u BiH. Kada god pokušate govoriti apstraktno, onda riskirate da ste u problemu. S Čovićem razgovaram dugo godina. Nikada nismo došli u poziciju da budemo posvađani da se nešto što je dogovoreno - ne ispoštuje. Nema prizemnih podvala kao što bude s Izetbegovićem. To će vam potvrditi Čović, ja i svi drugi', rekao je.

'To je rezultat toga što su Amerikanci dugo od njih pravili favorite. Oni uvijek znaju da će iza njih stati Amerikanci na štetu Hrvata i Srba. Oni uvijek imaju lagodnu poziciju pa mogu i da lažu', dodao je Dodik.