razbijanje bih

Dodik i Nestorović za veliku Srbiju: Svi Srbi trebaju živjeti u jednoj državi

14.02.2024 u 16:17

Bionic
Reading

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik i zastupnik u skupštini Srbije Branimir Nestorović u srijedu su u Banjoj Luci otvoreno zagovarali uspostavu velike Srbije najavljujući kako će zajednički raditi na provedbi takvog projekta

Nestorović, čija je stranka "Mi - glas iz naroda" na posljednjim parlamentarnim izborima u Srbiji dobila sedam mandata, doputovao je sa svojim suradnicima u Banju Luku kako bi se tamo sastao s Dodikom, a obojica su pred novinarima otvoreno govorili kako dijele zajedničku ideju da svi Srbi trebaju živjeti u jednoj državi i planiraju poduzeti konkretne korake kako bi se to i dogodilo.

"Republika Srpska bit će nezavisna", kazao je Dodik dodajući kako će taj sadašnji entitet odmah po odcjepljenju od BiH izgraditi čvrste veze sa Srbijom.

Nestorović je pak, stojeći uz Dodika, kazao da cijeni izjavu aktualnog predsjednika RS kako je "vrijeme da Srbi počnu razmišljati o zajedničkom životu u jednoj državi".

"Svi Srbi trebaju živjeti u jednoj državi i biti dio srpskog svijeta", kazao je Nestorović, koji je prije ulaska u politiku bio poznat kao liječnik koji se protivi cijepljenju i koji je Srbijance pozivao da u vrijeme pandemije idu u Milano u kupnju. Izjavio je i kako mu nije uvjerljiva tvrdnja da je Zemlja okrugla.

Sada je naznačio kako očekuje da će on i njegovi istomišljenici za tri godine doći na vlast u Srbiji i tada započeti uspostavu velike Srbije, a do tada će im "crvene crte" biti sprječavanje uvođenja sankcija Rusiji, nepriznavanje Kosova i zaštita RS.

"Želimo afirmirati ideju da svi Srbi žive u jednoj državi i u skupštini Srbije ćemo odmah pokrenuti neke akcije", kazao je Nestorović, koji tvrdi da ga na tom putu ništa više ne može zaustaviti.

Kazao je kako mu je jasno da to sada sve djeluje besmisleno, ali je dodao kako je "i Krist na početku bio sam".

Dodik je pak podupro ideju "srpskog svijeta".

  • +3
Milorad Dodik stigao na sud Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

"Šta je tu loše?", upitao je Dodik koji tvrdi da su komunisti krivi jer su stigmatizirali uspostavu velike Srbije.

Obojica su potvrdili kako im se ne sviđa projekt europskih integracija i žele bliske odnose s Rusijom, a Dodik je kazao kako je s njegova stajališta EU izgubila svaku privlačnost. Prognozirao je i kao će se Unija svakako raspasti prije nego što dođe red na BiH da postane članicom.

"Naš osnovni cilj je da RS izgradi svoju sposobnost za nezavisno djelovanje s jakim vezama koje bi uspostavila sa Srbijom", kazao je Dodik.