RETRO

Dječje emisije

28.11.2010 u 13:20

Bionic
Reading

Vodimo vas kroz svijet emisija za djecu kakve su nekoć nastanjivale male ekrane. Uz nezaobilazne Mendu i Slavicu, tu su još i profesor Arhimed, 'Svemirska patrola', Branko Kockica... Nostalgično se prisjećamo ovih edukativnih bisera za najmlađe i pritom nadamo njihovim skorašnjim DVD izdanjima

Godinama slušam od roditelja, čitam na nostalgičnim portalima, a u najnovije vrijeme i lajkam po Facebook grupama priče o genijalnosti nekad postojećeg programa za djecu. Razumljivo, kao što ja pamtim 'Malaviziju', 'Turbo Limach Show', 'Huga' (...) prethodnici se sjećaju organizacije svog života prema 'Laku noć, djeco', 'Na slovo, na slovo', 'Dvadeset poznatih'...
Ipak, jedna linija spaja disperzirane nostalgije - učenje od junaka dječjeg programa bilo je gdjekad vrednije od onoga u školi. Stoga - pozor, pozor, u prodaji je kolekcija sjećanja koju svaki pravi geek mora imati u svojoj arhivi - emisije uz koje se odrastalo! (Tiho se nadam pravom DVD-u.)

Svemirska patrola - Zakon je jer je prva! Naime, godine 1959. tek su prvi sateliti kružili Zemljinom orbitom, domaća televizija stizala je u par tisuća domova, a TV Zagreb odlučio je biti moderan i djeci privlačan. Kao kombinacija SF-a, trenutne zaluđenosti osvajanjem svemira i lude popularnosti pustolovnih romana, Ilko Rosić stvara scenarij o avanturama grupe dječaka koji odlaze put Mjeseca. Osim što je se smatra pionirskim pokušajem domaće igrane serije uz skromnu scenografiju, dvije ostvarene epizode emitirane su uživo!  

Školski radio - Vrlo lako zaboravljamo da je generacijama 50-ih i 60-ih radio bio temeljni izvor zabave i znanja. Već u ranim jutarnjim satima krenuli su razni školski sadržaji, radio-drame, emisija 'Dobro jutro, djeco', a tijekom dana 'Žurnal za pionire', 'Dok čekamo Djeda Mraza' i vrlo frekventne emisije o klasicima SF-a Julesu Verneu i H. G. Wellsu.

Mendin program za djecu  - Mendo Mendović i tajnica Slavica u izvedbi Krste Krnića i Slavice Fila prva su hit dječja emisija. Ponedjeljkom u 17.40 počinjalo je dvadeset minuta kombinacije zabave i edukacije unatoč Mendinom običaju ubacivanja slova 'n' gdje ne pripada, pa je matematika postala matemantika, bilježnica biljenžnica, što je djecu nasmijavalo. Redakciju su zatrpavala pisma malih gledatelja uplašenih hoće li Mendo na zimski san, Franck je pod njegovim 'patronatom' organizirao cijelu nagradnu igru, crtali su se stripovi... Prava zvijezda.

Zlatna nit - 'Nisam Tom ni Miro, Ja se zovem Špiro', zarazna je pjesmica uvodne špice u interpretaciji Špire Guberine, inače u emisiji lutka koja priča, pjeva, nasmijava... Sjećam se, negdje 1996. je to bilo, Guberina došao u školu zabavljati nas istim štosovima, puna dvorana, a svi mrtvi-hladni. Nebitno za vrijednost 'Zlatne niti', ali važno za sudbinu humora jedne generacije koja nama nije bila toliko jasna.

 

Mali svijet - Uzmete li stari Studio, 'informativni list zateleviziju, radio, film teatar i muziku', lako se primijeti frekventantermin 'žurnal za djecu', iza čega su se krile kraće emisije sinformacijama posvećenima najmlađima. 'Mali svijet' je donosio tripriloga, dva domaća i jedan strani, s primjerice reportažama oJugoslavenskom festivalu djeteta u Šibeniku i reviji amaterskog dječjegfilma u Splitu.

1.000 zašto - Spoj lutkarstva i televizije nikada nije biojači nego u tim pionirskim danima što 'Hiljadu zašto' jasno ilustrira.Lutke likova Plinka i Plonke, posebno popularne među djevojčicama dotrećeg osnovne, ključne su bile u odgovorima na geslo emisije: 'Djeco,poslali smo vam nešto zapetljano, a vi nama pošaljite nešto otpetljano!'Kako je Jugoslavija bila zemlja različitih kulturnih tradicija, krozreportaže poput one iz Karađorđeva u kojoj su djeca pričala o svojimigrama, te razlike su se činile manje važnima. Djeca kao djeca.

Kocka, kocka kockica - Upišite bilo koju ovdje spomenutu emisiju u Google, a onda nakon nje Branko Kockica. Sve vam je jasno. Kockica je obilježio generacije jer takva razina komunikacije s djecom o poprilično složenim temama npr. molekularnoj strukturi vode ili proizvodnji fiće ne viđa se ni među najboljim školskim učiteljima.

Udruženje radoznalih - Obožavali su ga posebno dječaci, a postigloje neobično uspješan spoj arhaičnih pustolovnih likova poput admirala,Djeda i Bake sa SF motivom profesora Arhimeda i njegovog robotaKvadratka. Gomila poznatih glazbenika i glumaca izredala se je na sceni,a spomenimo samo da je lutki Šutko - Nešutko glas davao i Relja Bašić uusponu karijere.



 

Profesor Arhimed, Udruženje radoznalih - Vončina, N. Emisije RTV Zagreb 1964. - 1971.

Čik pogodi 'ko sam - Djeca provode dan na poslu sa krojačicom,bankarom ili milicajcem na poslu opsjedajući ga iskrenim pitanjima.Genijalno za profesionalnu orijentaciju.  

Nedjeljni zabavnik - Između beogradske i zagrebačke produkcije nametnulo se čudo iz Sarajeva obilježeno lucidnim, humorističnim i spretnim voditeljskim tandemom, prvotno Vajtom i Rusom, zatim Zikeom i Slavkom. Zbog velikog broja obrazovnih reportaža i nagradnih pitanja doživljavana kao 'TV enciklopedija' i novinska rubrika 'Jeste li znali?'. Samo  puno zabavnije.