JADRANKA KOSOR

Djeca nisu mini-ljudska bića s mini-ljudskim pravima

09.01.2009 u 13:39

Bionic
Reading

'Djeca nisu mini-ljudska bića s mini-ljudskim pravima i njihova se prava moraju poštivati', poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor na predstavljanju nacionalne Kampanje protiv tjelesnog kažnjavanja djece

Obitelj je, kako je rekla, mjesto na kojem dijete uči sve o poštivanju i uvažavanju među ljudima i ako to izostane, tomu ga neće naučiti niti jedna škola i fakultet.

Neke od aktivnosti kampanje bit će usmjerene na uključivanje i poticanje javnih osoba iz područja politike, znanosti, kulture i obrazovanja, da javno progovore protiv fizičkog kažnjavanja djece.

U suradnji sa Studijskim centrom socijalnog rada zagrebačkog Pravnog fakulteta, kako je najavljeno, bit će pokrenuto znanstveno istraživanje "Obilježja obitelji u RH i stavovi prema odgoju i korištenju represivnih metoda".

Za lokalne radio i televizijske postaje raspisat će se natječaj na temu "Prevencija i spriječavanje tjelesnog kažnjavanje djece", najavila je Kosor dodajući kako će u sklopu kampanje biti organizirana i brojna predavanja, okrugli stolovi, seminari i radionice.

U kampanji će, po njezinim riječima, posebnu ulogu imati obiteljski centri, koji će organizirati skupove, manifestacije i druženja s roditeljima i djecom, kako bi se kampanja mogla što bolje promovirati.

Pomoć se očekuje i od gradova, županija i općina, koje bi u svojim okvirima trebali osmisliti mini-kampanje u okviru velike državne kampanje.

Ističući kako je u Hrvatskoj u lipnju prošle godine predstavljena Kampanja Vijeća Europe (VE) za ukidanje tjelesnog kažnjavanja djece "Podignite ruku protiv tjelesnog kažnjavanja djece", Kosor je podsjetila kako je VE svim članicama uputilo preporuku za donošenje i provedbu nacionalnih kampanja za ukidanje tjelesnog kažnjavanja djece.

Hrvatska je, po njezinim riječima, među 18 zemalja članica Vijeća Europe, u kojima je zakonom regulirana zabrana tjelesnog kažnjavanja djece.

U sklopu pokretanja kampanje predstavljeni su i rezultati natječaja za izradu idejnog likovnog rješenja zaštitnog znaka i slogana plakata, te bedža kampanje.

Prvonagrađena autorica je Ivona Juka koja je za plakat sa dječjom ručicom i stiliziranim djetetom s porukom "Trebam ljubav" dobila 25 tisuća kuna.