ministrica znanosti

Divjak o državnoj maturi: Rezultati će na zemlju spustiti posebno očekivanja roditelja

28.06.2019 u 15:47

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u petak, u povodu obilježavanja 25. obljetnice postojanja CEEPUS-a, kako je preko te mreže obuhvaća petnaestak država srednje i istočne Europe, dosad u mobilnosti bilo 25 tisuća studenata i više od 20 tisuća sveučilišnih profesora

CEEPUS nam je prilika da učvrstimo odnose sa zemljama koje su nam partneri i novim sveučilišnim mrežama, rekla je ministrica Divjak uoči početka sastanka Zajedničkoga odbora CEEPUS-a u zagrebačkom hotelu Esplanade, podsjetivši da je taj program prethodio Erasmusu.

Čestitala je tom prigodom sveučilištima u Splitu i Zadru koja su u prvom kolu uspjela ući u mreže europskih sveučilišta za istraživanje mora i urbanoga razvoja na obali.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u svojstvu predsjedatelja Zajedničkog odbora ministara obrazovanja država potpisnica sporazuma o programu CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) organiziralo je redovni sastanak Zajedničkoga odbora na kojemu će se donijeti ključne strateške odluke vezane uz daljnji razvoj programa.

Sastankom dužnosnika ministarstava obrazovanja srednje i istočne Europe predsjeda ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Program razmjene visokih učilišta srednje i istočne Europe (CEEPUS) provodi se sukladno sporazumu zaključenom 1993. godine, čije su sadašnje ugovorne stranke Albanija, Austrija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Divjak: Na Državnoj maturi nije bilo problema

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sastanka, rekla je kako na Državnoj maturi, na kojoj su se danas pisali zadnji ispiti, nije bilo problema.

Ove smo godine pojačali mjere opreze glede uporabe elektroničkih uređaja, podsjetila je dodavši kako je dobro da Državna matura postoji u sustavu jer daje povratnu informaciju učenicima i javnosti.

Naglasila je da će rezultati mature na zemlju spustiti posebno očekivanja roditelja. Dodala je kako će se potruditi da to tako bude i u reformskim procesima te najavila da će se sljedeći tjedan predstaviti novi udžbenici.