ODJECI na markovom trgu

Ministri o uspjehu Pejčinović Burić: Čestitke kolegici i na razbijanju staklenog stropa

27.06.2019 u 11:07

Bionic
Reading

Nekolicina ministara komentirala je jutros uspjeh potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, odreda joj čestitajući na izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe. S nešto manje entuzijazma osvrnuli su se na moguću rekonstrukciju Vlade. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da je uspjeh ministrice Pejčinović Burić ujedno i dobra poruka mladim djevojkama i veliki podstrek u smislu da je ipak moguće razbiti 'staklene stropove'

Pojam 'stakleni strop' koristi se u kontekstu sprječavanju napredovanja žena na više hijerarhijske razine na poslu.

Novinari su ministricu Blaženku Divjak ujedno pitali za posljednje otpore kurikularnoj reformi, a ona je konstatirala da je manjinski sindikat (Preporod) odlučio da će voditi bitku s većinskim sindikatima preko reforme, no to se naravno neće dogoditi jer 'mi radimo sve kako bismo što spremnije dočekali jesen'.

Na novinarsko pitanje što bi ona učinila da je na mjestu ministra Lovre Kuščevića odgovorila je: 'Nisam ja na njegovom mjestu, ja za svoje postupke snosim odgovornost'.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar čestitao je kolegici Pejčinović Burić.

'Siguran sam da je ona to zaslužila, dobro radi svoj posao i mislim da je Vijeće izabralo dobru tajnicu', kazao je Štromar. Po pitanju njezinog nasljednika ili nasljednice, podsjetio je da premijer Andrej Plenković predlaže kadrovsko rješenje, a odluka je zajednička.

Ministar financija Zdravko Marić ocijenio je da je riječ o 'sjajnom' uspjehu ministrice Pejčinović Burić. 'Svaka čast njoj i cijeloj državi, Vladi ako hoćete. Velike čestitke njoj i cijelom timu, ovo je velika stvar za Hrvatsku', kazao je Marić.

Nije želio spekulirati oko toga tko će preuzeti resor vanjskih poslova. 'Nemojte mene to pitati, ne znam ja stvarno ništa'. Upitan vidi li sebe u Vladi do kraja mandata, odgovorio je: 'Sve ćete čuti'.

Ministar zdravstva Milan Kujundić na pitanje o rekonstrukciji Vlade odgovorio je: 'To pitajte Plenkovića'. Nije siguran je li on najslabija karika u Vladi. 'Premijer će odlučiti tko mu je slaba karika', odgovorio je Kujundžić na novinarsku provokaciju.

Ministar Kujundžić ujedno je potvrdio da na Rabu, gdje je u ponedjeljak došlo do propuštanja plina propan-butana zbog oštećene instalacije jednog hotela, više nema rizika od eksplozije i požara.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da je izbor Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe 'ogroman uspjeh i i potvrda ugleda koju naša država ima u tako važnoj međunarodnoj organizaciji'.

'Drago mi je jer je to organizacija koja je za kulturu učinila jako puno, i da je to osoba takvog senzibiliteta', rekla je Obuljen Koržinek. 

Po pitanju rekonstrukcije Vlade ona 'ne očekuje ništa'. To morate pitati premijera, dodala je ministrica kulture.

REFORMA OD JESENI

Apel za odgodu frontalne primjene 'Škole za život'

Komentirajući stanje u svom resoru, ministrica Divjak naglasila je kako se već dvije godine rade pripreme da od jeseni kurikularna reforma ide u sve škole.

'Razumijem da neki imaju pitanja jer za većinu učitelja to je prva reforma u njihovoj karijeri, rekla je ministrica dodavši kako će im davati potporu tijekom cijele godine'.

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod najavio je apel premijeru Andreju Plenkoviću za jednogodišnjom odgodom frontalne primjene novog programa obrazovanja zbog brojnih zaprimljenih komentara članova, te izraženih sumnji u pripravnost učitelja i nastavnika u školama za primjenu u praksi 'Škole za život'.

  • +4
Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia