štrajk prosvjete

Divjak: Neće biti posljedica kod upisa u srednje škole i na fakultete

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 06.12.2019 14:06
  • Objavljeno 06.12.2019 u 14:06
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak da će neke škole nadoknaditi 16 dana nastave, neke više nemaju za nadoknaditi niti jedan dan, no neće biti posljedice za planove učenika kod upisa u srednje škole ili na fakultete

'Prikupili smo podatke od više od 90 posto škola koje su odgovorile koliko dana nadoknade trebaju odraditi. Otprilike trećina škola ima 16 dana za nadoknaditi, sljedeća trećina između 11 i 15 dana, a ostale imaju bitno manje, što znači da se već sada krenulo s nadoknadama', rekla je Divjak uoči sjednice Vlade, koja se održava u Krapini.

Najavila je da će u ponedjeljak dopuniti uputu i dati jasne pozicije o tome kako škole trebaju planirati nadoknade, no kaže da su razlike među školama ogromne - njih oko 10 posto (120 ili 130) više nemaju nijedan dan za nadoknaditi, dok njih 300 ili 400 trebaju nadoknaditi 16 dana.

Divjak smatra da je najvažnije što 'nikakvih posljedica za učenike u smislu produženja koje bi utjecalo na njihove daljnje planove neće biti' jer će biti regulirani upisi u u srednje škole tako da se tih tjedan dana produženja može apsorbirati, a isto je i s upisima na fakultete, neće se pomicati krajnji rok do kada će biti objavljeni rezultati mature.

'Kao što vidite, radimo sve da s jedne strane ispoštujemo ustavno pravo učitelja na štrajk, a s druge da osiguramo učenicima kvalitetno obrazovanje, pogotovo u ovoj reformskoj godini', istaknula je.

SDP je dosljedan - smanjio plaće učiteljima, pa traži opoziv zbog povećanja

Upitana za komentar na SDP-ovo pokretanje postupka njezina opoziva, Divjak je rekla da vidi svoju odgovornost 'jer su uveli kurikularnu reformu, obaveznu informatiku, opremaju škole, uveli su status službene osobe za učitelje, izbacili iz sustava lažne diplome'.

Osjeća se suodgovorno i za 'ovaj dobar dogovor vezan uz povećanje plaća u prosvjeti', te ističe da SDP iskazuje dosljednost - s jedne strane su smanjili plaće učiteljima, a sada traže opoziv ministrice jer se povećavaju plaće.

Na pitanje očekuje li potporu premijera rekla je kako ona prije svega radi svoj posao i to će nastaviti, a očekuje da će Vlada koja je povećala plaće učiteljima u tom smislu nastaviti dalje raditi i prepoznati da je ovo pozitivan korak.

'Važno je da sam ja ovdje ministrica i da je ova koalicijska vlada sastavljena zbog reforme u području obrazovanja i znanosti. Ako toga nema onda sve što smo dosad govorili ne stoji, ali situacija je takva da sve ono što smo obećali na dobrom smo putu da je ostvareno gotovo na maksimumu, pa ne vidim razloga za zabrinutost', rekla je.

Za izjavu predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka o tome da predsjednica Grabar-Kitarović ne zna (u vezi izjave o rezultatima PISA 2018.) rekla je kako je način na koji netko komunicira njegova osobna stvar, a to je bilo demantiranje netočne informacije i iskaza.

'Ponudila sam predsjednici da o tome razgovaramo, istraživanje PISA bilo je daleko prije nego što je reforma uvedena. Moj način komunikacije je takav da iznosim činjenice i gdje god je moguće pokušavam odgovoriti na sve nedoumice. Dobrodošao je svatko tko govori s pozicije da se unaprijedi sustav', dodala je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!