(NE)ISPLATIVA SAMOŽIVOST

Direktorske zarade pod povećalom u Davosu

24.01.2014 u 07:18

Bionic
Reading

Kao čelnik globalne kompanije, Stephan Tanda odlično zarađuje. Od ostalih biznismena Tanda se ne razlikuje po razini primanja, već po načinu njihovog zbrajanja: 40 posto kratkoročnih bonusa Tandi i njegovim kolegama u nizozemskoj grupaciji DSM ne ovisi o rastu profita, smanjenju troškova ili zaradi od ulaganja u dionice, već o tome je li tvrtka ostvarila ciljeve vezane uz zaštitu okoliša i održivi razvoj, piše BBC

Kako 'ispravno' poslovati - to je jedna od vrućih tema Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) koji upravo traje u švicarskom Davosu.

Feike Sijbesma, predsjednik uprave DSM-a i Tandin šef, sudjelovao je u panelu posvećenom direktorskim primanjima i radikalnim strategijama u kojima se tvrtke okušavaju kako bi pakete menadžerskih primanja približile ciljevima korporativne društvene odgovornosti. Među ostalim sudionicima panela bili su predsjednica uprave PepsiCO-a Indra Nooyi i predsjednik Pricewaterhousea Dennis Nally, izvještava BBC

Sve više kompanija poseže za nekonvencionalnim mjerama u određivanju menadžerskih zarada, nekad vođene dugoročnim poslovnim planovima, a nekad kao odgovor na tragedije poput eksplozije na platformi Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu koja je usmrtila sedmero radnika.

Ogorčeni i bijesni zbog visokih plaća bankara i ostalih povezanih s financijskom krizom, mnogi i dalje ne vjeruju da će se novim usmjerenjem kompanija išta promijeniti. No čak i skeptici uviđaju kako se čini da sve više kompanija razmatra inkorporiranje takvih mjera u platne sheme. 'Događa se nešto poput revolucije', rekao je Paul Hodgson iz tvrtke BHJ Partners, inače oštri kritičar visokih direktorskih primanja.

U Davosu se raspravlja o tome kako poslodavci i privatni sektor mogu pomoći društvima u ekonomskoj tranziciji putem učinkovitijih strategija korporativne društvene odgovornosti.

Čak 269 tvrtki u indeksu Standard and Poor’s 500 danas razmatra pojedine mjere održivosti vezane uz zaštitu okoliša, sigurnost ili sudjelovanje radnika u isplati bonusa. No često ne postoje nikakva mjerila uspješnosti takvih programa, niti se može ustvrditi jesu li ispunjeni ciljevi.

Manje od 10 posto tvrtki s indeksa S&P 500 otkriva specifične ciljeve koje su direktori dužni izvršiti. To, dakako, skeptičnima čini i ulagače.

'Ono što se mjeri, time se i upravlja', kaže Tessie Petion, potpredsjednica u tvrtki Domini Social Investments, koja upravlja ulaganjima od 1,3 milijarde dolara.

Intel je među onim tvrtkama koje otkrivaju malo detalja o ciljevima u sustavu plaća, ali to je tvrtka koja je smanjila emisiju stakleničkih plinova za 35 posto od 2008. i uštedjela ekvivalent godišnje energetske potrošnje 126.000 američkih domaćinstava. Na investiciji od oko 59 milijuna dolara tvrtka je požnjela 111 milijuna dolara elektro uštede, navodi direktor sektora korporativne odgovornosti Michael Jacobson.

U Alcoi, o mjerama održivosti koje uključuju sigurnost, raznolikost u sastavu menadžmenta i ciljeve zaštite okoliša, ovisi 20 posto direktorskih plaća. Od 2008. kada je počela takva poslovna politika, poboljšanja produktivnosti generirala su 6,6 milijardi u proizvodnim dobicima, navodi Kevin McKnight, čelnik sektora održivosti. U istom razdoblju, broj sigurnosnih incidenata smanjen je za 30 posto, broj žena u menadžmentu porastao je za 43 posto, a broj pripadnika manjina za 26 posto.

DSM, proizvođač u biomedicini, nutricionizmu i termoplastici, posljednjih godina transformirao je usmjerenje s petrokemije na obnovljive izvore energije. Prvotno je DSM namjeravao primijeniti široke mjere poput FTSE4Good i Dow Jones Sustainability Index kako bi ocijenio rad direktora, no od njih je odustao smatrajući da su takve mjere nespecifične i netransparentne. Tvrtka je fokusirala dio održivosti kratkoročnih bonusa na tri mjere: postotak u kojemu njihovi novi proizvodi i usluge nude jasan ekološki doprinos u odnosu na uobičajena rješenja, napredak prema cilju povećanja energetske učinkovitosti tvrtke za 20 posto do 2020. i mjerljivi angažman djelatnika. Polovica dugoročnih nagrada u dionicama ovisi o smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Među novinama koje će pomoći u ostvarivanju navedenih ciljeva su enzimi koji unapređuju održivost u varenju piva, proizvod koji smanjuje emisiju metana kod krava i plastika napravljena od ulja nejestivog ricinusa.

'Za održiva rješenja morate imati odgovoran privatni sektor', kaže Tanda. 'No to je ujedno dobar biznis. Mi nismo filantropi. Apsolutno vjerujemo da je održivost dobra za biznis, inače ne bismo to niti imali.'