PRIVILEGIRANI GRADONAČELNIK

Diplomatsku putovnicu može imati i Bandić

Bionic
Reading

'Globusovo' otkriće da je bivšem premijeru Ivi Sanaderu produžena valjanost diplomatske putovnice, otvorilo je pitanje vezano uz čudnu odredbu Zakona o putnim ispravama po kojoj, osim hrvatskih dužnosnika, pravo na ovu povlaštenu putovnicu ima i gradonačelnik Zagreba

Taj ekskluzivitet, dakle, ne pripada ni jednom županu ni gradonačelniku osim onom zagrebačkom. U tom se slučaju, dakako, otvara pitanje zašto bi interesi Zagreba bili od nacionalnog i međunarodnog značenja, dok interesi svih ostalih gradova u državi ostaju u sferi nečeg lokalnog, piše Slobodna Dalmacija

Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan, kaže kako nema ni razloga ni argumenta po kojemu bi od svih gradonačelnika samo onaj zagrebački imao pravo na diplomatsku putovnicu.

- Zakon o putnim ispravama u tome dijelu je besmislen, stavlja u privilegirani položaj gradonačelnika Zagreba, koji nikada i nigdje ne predstavlja državu niti ima ovlasti u zastupanju nacionalnih interesa.

Ja sam kao saborski zastupnik imao diplomatsku putovnicu i mogu vam reći da nikada nisam vidio u čemu je prednost ili privilegij posjedovanja takve putne isprave. Danas putujem s običnom putovnicom i jednako se osjećam kao i prije s diplomatskom!

Prema važećem zakonu postoje tri vrste putovnica: obične, službene i diplomatske. Najveći dio građana ima obične, određeni dužnosnici i diplomati diplomatske, a službene putovnice mogu dobiti državni službenici i namještenici, djelatnici osobnog osiguranja dužnosnika koji putuju u inozemstvo, policijski službenici zaduženi za izručenje i transfer određenih osoba, ali i drugi pojedinci koji po odluci šefa države ili vlade obavljaju u inozemstvu poslove od interesa nacionalne sigurnosti i obrane RH.