ostali u kuvajtu

Dio hrvatskih vojnika iz Iraka vratio se u Hrvatsku

09.01.2020 u 10:49

Bionic
Reading

Dio hrvatskih vojnika koji je iz Iraka, zbog pojačanih napetosti, bio premješten u Kuvajt vratio se u Hrvatsku, priopćilo je Ministarstvo obrane

Sedam pripadnika 2. hrvatskog kontingenta koji su se nalazili u NATO misiji Irak (NATO Mission Irak – NM-I) u četvrtak, 9. siječnja 2020. godine u jutarnjim satima vratili su se iz Države Kuvajt u Republiku Hrvatsku. priopćio je MORH.

Podsjetimo, sukladno odluci NATO saveza o izmještanju misije iz Iraka u Kuvajt, pripadnici Hrvatske vojske izmješteni su iz Bagdada u Kuvajt.

U Kuvajt je izmješteno 14 pripadnika Hrvatske vojske, a sedam pripadnika 2. hrvatskog kontingenta kojima je završilo vrijeme trajanja misije, danas je vraćeno u Hrvatsku.

O tome se na sjednici Vlade oglasio i premijer Andrej Plenković. 'Rotacija kontigenta hrvatskih časnika i dočasnika koja je bila u NATO-ovoj misiji u Iraku sretno prešla u Hrvatsku u proteklih nekoliko dana, dok je novi kontigent prešao u Kuvajt', kazao je.

Podsjetimo, prije dva dana hrvatski vojnici koji sudjeluju u vojnoj misiji u Iraku povučeni su u Kuvajt zbog zaoštravanja odnosa na liniji SAD - Iran do kojeg je došlo nakon što su Amerikanci ubili zapovjednika iranskih specijalnih snaga Quds Kasema Sulejmanija.

U Iraku je u sklopu NATO-ve misije sudjelovala i Hrvatska s rotirajućim kontigentom od sedam vojnika, odnosno četiri časnika i tri dočasnika. U Irak je novi kontigent s novom sedmoricom upućen u subotu 27. prosinca. Stari kontigent sa sedmoricom koji odlaze Irak je trebao napustiti nakon novogodišnjih praznika, odnosno ovaj tjedan. Zbog toga se dogodilo da Hrvatska u trenutku suspenizije NATO-ve misije ima 14 umjesto sedmero ljudi u Iraku.