suspendirana misija

Hrvatski vojnici povučeni iz misije u Iraku, prebačeni su u Kuvajt gdje čekaju rasplet situacije

07.01.2020 u 09:14

Bionic
Reading

Hrvatski vojnici koji sudjeluju u vojnoj misiji u Iraku povučeni su u Kuvajt zbog zaoštravanja odnosa na liniji SAD - Iran do kojeg je došlo nakon što su Amerikanci ubili zapovjednika iranskih specijalnih snaga Quds Kasema Sulejmanija

'Sukladno odluci NATO saveza o izmještanju misije iz Iraka u Kuvajt, pripadnici Hrvatske vojske izmješteni su iz Bagdada u Kuvajt i nalaze se na sigurnom', izvijestili su iz Ministarstva obrane u utorak ujutro.

U Kuvajt je, piše u priopćenju, izmješteno svih 14 vojnika, od čega će ih sedam biti vraćeno u Hrvatsku zbog toga što im je istekao mandat u misiji. Iz MORH-a naglašavaju kako prate sigurnosnu situaciju sa saveznicima te da će odgovarajuće odluke donijeti u koordinaciji sa saveznicima.

U Iraku je u sklopu NATO-ve misije sudjelovala i Hrvatska s rotirajućim kontigentom od sedam vojnika, odnosno četiri časnika i tri dočasnika. Iz MORH-a je stigla potvrda kako su hrvatski vojnici povučeni iz NATO misije u Bagdadu te za sada do daljnjega ostaju u Kuvajtu.

U Irak je novi kontigent s novom sedmoricom upućen u subotu 27. prosinca. Stari kontigent sa sedmoricom koji odlaze Irak je trebao napustiti nakon novogodišnjih praznika, piše Večernji list, odnosno ovaj tjedan. Zbog toga se dogodilo da Hrvatska u trenutku suspenizije NATO-ve misije ima 14 umjesto sedmero ljudi u Iraku.

Misija je suspendirana što znači da se može dogoditi da se svi vrate ako se situacija smiri. S povlačenjem se počelo u ponedjeljak, a kako Večernji list neslužbeno doznaje, Amerikanci su zaduženi za strateški prijevoz. On se obavlja vojnim helikopterom od zelene zone do vojnog aerodroma odakle idu u Kuvajt.