vatra iz bih

Dinara u plamenu, HGSS brani planinarska skloništa, stanovnici ne spavaju zbog dima

12.04.2020 u 23:33

Bionic
Reading

Vatrogasci su i dalje na terenu, a već drugi dan članovi HGSS Stanice Split Ispostave Sinj pokušavaju spasiti planinarska skloništa Pume ispod Velike Duvjakuše (1630 m), Rupe (1364 m) ispod Lišanjskog vrha i sklonište Hrvatski vitez Josip Goreta (1530 m) na Dinari. Vatra je stigla iz BiH

Zbog kilometarskih fronti požara zatražena je i pomoć države.

'Apelirala sam na institucije da djeluju. Bez obzira šta jesmo u ovoj situaciji, bez obzira što razumijemo da se ne smiju sve ekipe podići, da su posebni uvjeti, ali smatram da je Dinara itekako važna da bi očuvali njen ekosustav', rekla je Lidija Slamić, načelnica Općine Kijevo, javlja Dnevnik Nove TV.

Zaštitne maske koje ovih dana nosimo zbog opasnosti od koronavirusa stanovnicima od Knina do Trilja pomažu i u borbi s gustim dimom koji se s Dinare spušta sve do njihovih mjesta. "Na dva kilometra nije se vidjelo ama baš ništa. Noću vas probudi dim, miris dima, znači miris klekovine paljene", kaže načelnica Slamić.

Vatra još uvijek ne prijeti kućama, ali već ima materijalne štete. "Zasad možemo sa sigurnošću potvrditi da nam je izgorjelo jedno planinarsko sklonište na Lišanjskom vrhu, na 1794 metra visine. Svake dvije godine bude neki ovakav katastrofalni požar. To je teren koji je poprilično nepristupačan", rekao je Darko Gavrić, tajnik planinarske udruge "Dinaridi".

Unatoč vatrogascima na terenu, najvažnija je ovdje pomoć pri gašenju ona iz zraka. Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, rekao je kako je jučer tijekom cijeloga dana ugašeno oko šest kilometara fronte, a vatrogasci su i danas na terenu. Kanadera danas nema. "Danas smo kanader dizali samo na području Stankovaca, imali smo jedan požar na području Zadarske županije."

Podsjetimo, vatrogasci s područja Splitsko-dalmatinske županije stavili su u subotu kasno popodne pod nadzor veliki požar na minski sumnjivom području u Otišiću u kojem je do sada izgorjelo oko 350 hektara.

Drugi požar s kojim se vatrogasci bore je na potezu od Vrlike i Ježevića. Buknuo je u subotu ujutro, proširio se iz Bosne i Hercegovine te na predjelu Crvene Grede ušao u Hrvatsku. Nastavio se širiti dalje, kažu vatrogasci, i to na nepristupačnom terenu.

Gori trava i nisko raslinje, a požar gase DVD Vrlika sa osam gasitelja i dva vozila. U subotu popodne im je u gašenju požara pomagao kanader.