REKORDNA PRESUDA

Dileru 20 godina zatvora zbog preprodaje droge

Bionic
Reading

Za 103 tisuće i 139 'šuteva', koliko bi se na crnom tržištu dobilo miješanjem pet kilograma heroina vrlo visoke čistoće vrijednog više od deset milijuna kuna, zadarska petorka optužena za udruživanje u preprodaji osuđena je u ponedjeljak na Županijskom sudu u Zadru na ukupno 53,6 godina zatvora

Najveću i dosad najvjerojatnije najstrožu sudsku kaznu od 20 godina zatvora dobio je drugooptuženi Ante Šale (36), koji je prekršio uvjetnu kaznu od sedam godina i šest mjeseci zatvora koju je prije šest godina u Zadru dobio za udruživanje u preprodaji tada 4,3 kilograma heroina piše Slobodna Dalmacija

Trećeoptuženi Tomislav Petković Srića (32) osuđen je na 13,6 godina zatvora, Bogdan Pepić (47) iz BiH na 13 godina, Milorod Troskot (47) na sedam, dok je prvoptuženi Ivo Bratović (36) koji je bio optužen kao naručitelj heroina oslobođen optužbi i pušten na slobodu.

Nakon izricanja presude, optuženima koji se u zadarskom pritvoru nalaze od ožujka prošle godine kada su uhićeni u policijskoj akciji Selo produžen je pritvor.

'Ćaća, drži se!' doviknuo je Šale ocu koji slušao izricanje presude, nakon čega se poljubio i pozdravio sa svojim vjenčanim kumom Ivom Bratovićem koji je jučer nakon dugog boravka u pritvoru izašao na slobodu. Iako je bio optužen kao glavni nalogodavac, naručitelj i investitor organizacije, nijedan od dokaza ga, prema riječima suca Borisa Radmana, nije povezao s organizacijom niti ga je dovodio u vezu s heroinom.

'Iako je sud izdao nalog za tajno praćenje i prisluškivanje Bratovića, te mjere nisu provedene', kazao je sudac Radman obrazlažući presudu.

Istaknuo je da nitko od optuženih nije investitor i nalogodavac nabavke heroina, već da je to neka treća neidentificirana osoba. Kao posebno otegotne okolnosti sudac je uzeo količinu droge, učestalost kaznenih djela vezanih uz zloporabu droga u Zadru, kao i činjenicu da se Zadar trenutačno nalazi na prvom mjestu u Hrvatskoj po broju ovisnika.