OBRAČUN NA BILICAMA

Diler teško ozlijedio maloljetnog ubojicu

10.01.2009 u 07:02

Bionic
Reading

Kronični problem smještaja maloljetnika u hrvatskim zatvorima rezultirao je teškim ozljedama glave i puknućem bubnjića koje je zadobio sedamnaestogodišnjak iz Splita tijekom šetnje zatvorskim krugom na splitskim Bilicama

Maloljetnika je napao Dean Martedić (22) zvani Điđi iz Splita, pritvorenik koji je trenutačno pod USKOK-ovom istragom zbog švercanja i dilanja marihuane iz BiH.

Kako izvještava Slobodna Dalmacija incident se dogodio tijekom četvrtka, a na splitski sud u petak do kraja radnog vremena nije stigla službena obavijest o događaju. Policija u petak ujutro nije imala nikakva saznanja o događaju.

Maloljetniku je sredinom sljedećeg tjedna trebalo početi suđenje zbog ubojstva Marka Jurića (21) nožem u trbuh početkom studenoga prošle godine na splitskim Bačvicama. Otprije je već bio osuđen na Općinskom sudu u Splitu zbog nasilničkog ponašanja u obitelji, krađe i razbojstava 2007. godine kada je poslan u Odgojni zavod Turopolje.

Stručni tim u Turopolju je u ljeto prošle godine zaključio da se može obustaviti izvršenje odgojne mjere, za što su dobili i suglasnost Centra za socijalnu skrb Split. Do tada je malodobnik već sakupio 15 kaznenih prijava.

Pet mjeseci poslije, nakon noćnog provoda, malodobnik je pokušao u kafiću ući u WC u kojem je već bio Marko Jurić te je došlo do svađe. Ostali gosti su izbacili malodobnika iz kafića, a ovaj je iz obližnjeg Fast fooda uzeo nož, sačekao na stepenicama Jurića i zarinuo mu oštricu 10 centimetara duboko u trbuh.

Drugi sudionik incidenta uhićen je početkom prosinca prošle godine u skupini s još osam osoba na čijem čelu je bio Šćepo Bošković (45) iz Stoca u organizaciji mreže šverca marihuane iz BiH, njezine prodaje u Splitu, u Kaštelima pokraj Splita i u Rijeci.

Martedić se sumnjiči da je zajedno s bratom Tončijem (25) zvanim Ćoni držao područje Splita, a uhićeni su u akciji 'Krilo' kada je zaplijenjeno ukupno 17 kilograma marihuane. U splitskom zatvoru imaju već dugo vremena problem s prebukiranošću jer imaju gotovo dvaput više pritvorenika i zatvorenika od kapaciteta.