TVRDE NJEMAČKI DRAGULJARI

Dijamanti su štedišin najbolji frend

Bionic
Reading

U eri kolapsa bankarskih sustava i ekonomija čitavih država, kada je teško pronaći valutu, fond ili plemenitu kovinu u kojoj bi bilo pametno štedjeti, njemački draguljari preporučaju građanima - dijamante. Doduše, uz preporuku ide i upozorenje: kupnja dijamanata ne savjetuje se lovcima na brzu zaradu i nestručnim ulagačima koji ne znaju procijeniti kvalitetu kamenja koje kupuju

U razradi teme dnevnik Die Welt donosi razgovor s iskusnim trgovcem i čelnikom draguljarske udruge Njemački dijamantni klub Reinhardom Paulom. Čovjek čak smatra dijamante pogodnijima za štednju od zlata i platine, a u zadnjih nekoliko mjeseci primijetio je, kaže, 'osobito snažan rast potražnje za dijamantima prvenstveno zbog njihove investicijske vrijednosti'.

Niz stručnjaka za tržište dragulja očekuje da će potražnja za najtvrđim mineralom u idućih pet godina rasti između 21 i 32 posto. Reinhard Paul tvrdi da se 1970. godine kvalitetan jednokaratni kamenčić (0,2 grama) mogao nabaviti za 4000 dolara. Danas je takvom kamenčiću vrijednost 15 tisuća dolara – pa čak i do 30 tisuća ako je riječ o primjerku doista vrhunske kvalitete.

Paul, dakle, smatra da su dijamanti pogodan materijal za dugoročno osiguravanje kapitala.

Platina i zlato kotiraju na burzi praktički na dnevnoj bazi. S dijamantima je drukčija situacija, oni nemaju službeni kurs – piše Die Welt.

Valja, međutim, još jednom naglasiti da u cijeloj priči postoji nekoliko caka zbog kojih bi potencijalni štediše ipak trebali dobro promisliti o dijamantskoj alternativi. Stručnjaci i pravobranitelji potrošača upozoravaju na nevolje koje su imali mnogi kratkoročni ulagači koji su se nadali zaraditi brzom preprodajom.

NJEMAČKI DRAGULJARI GOVORE JEDNO - RUSKI GEOLOZI DRUGO
Oni koji žele na brzinu prodati drago kamenje često mogu biti sretni ako dobiju 70 posto iznosa koji su prvotno uložili. Zna se dogoditi da se neki dijamanti praktički ne mogu prodati, a tržište je zasićeno primjercima niže kvalitete. Neiskusni ulagači česta su meta manipulanata koji preko oglasa ili čak telefonske prodaje nude lemljene dijamante zavodeći kupce raznim certifikatima i ispravama. Obično nude i povratnu garanciju, ali samo ako je dijamant vraćen točno onakav kakav je i kupljen, što znači da se njegova vrijednost (težina, čistoća, tip, boja i kvaliteta brusa) ne može stručno procijeniti, jer je za to potrebno rastaviti nakit.

Osim svega navedenog, pitanje je i koliko su točna predviđanja njemačkih draguljara da će svjetske zalihe prirodnih dijamanata biti iscrpljene za 20-30 godina. Zanimljivo, baš prije nekoliko dana prenijeli smo objavu ruskih znanstvenika da je u sjeverositočnom Sibiru otkriveno dosad najveće, a uz to i posebno kvalitetno dijamantno nalazište u 100 kilometara širokom meteoritskom krateru kraj rijeke Popigaj. Vijest zvuči poput fantastike i izaziva nevjericu, jer Rusi tvrde da novo nalazište premašuje cjelokupne svjetske zalihe dragocjenog minerala te stoga može prouzročiti revoluciju na tržištu. Popigajski krater navodno zadovoljava sadašnju potražnju za dijamantima na rok od nekoliko tisuća godina…