dan sjećanja

Deur: Izjava Penave je deplasirana i politikantska

27.10.2023 u 15:42

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HDZ-a Ante Deur nazvao je u petak izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave o HOS-u i Domovinskom ratu ''deplasiranom i politikantskom'', no bez obzira na nju Vukovarci će i ove godine dostojanstveno odati počast svim hrvatskim braniteljima

''Izjava gradonačelnika Penave je deplasirana , politikantska, u formi predizborne kampanje'', rekao je u Saboru Deur koji se osvrnuo na današnju press konferenciju gradonačelnika Vukovara Penave.

Tijekom predstavljanja službenog plakata grada Vukovara uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Penava je poručio “svim članovima političkih stranaka kojima se ne sviđa i koji ne poštuju Domovinski rat i HOS, kao i onima kojima se možda ne sviđa 'Za dom spremni' u HOS-ovu grbu'' da ne dolaze u Vukovar.

Takva je izjava nedopustiva, smatra Deur, koji ističe da herojski grad nisu branili samo pripadnici HOS-a , već sve postrojbe Hrvatske vojske, od Prve gardijske do dragovoljaca i policije.

''Nemojmo dozvoliti da dovodimo najveću žrtvu hrvatskog naroda da bude iza politikantstva i predizborne kampanje'', kazao je.

Što se tiče izgleda spomenutog plakata na kojim je velikim slovom istaknuto slovo U, u rečenici 'Vukovar, moj izbor i U dobru i u zlu', Deur odgovara da će o njemu početkom studenog raspravljati Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj povodom organizacije obilježavanja Dana sjećanja, nakon čega će dati zajedničku izjavu.

''Ljudi koji su radili taj plakat najbolje znaju zašto su to napravili. Ne bih u njega ulazio'', rekao je Deur.

Nikola Mažar (HDZ) istaknuo je da je žrtva Vukovara iznad bilo kojeg pojedinca ili političara.

''Političari će doći i otići. Vukovarci pale svijeće već ovih dana. No, bez obzira na to, mi smo na Dan sjećanje ispunjeni jer možemo ugostiti djecu koja po noći kreću iz Osijeka, Orašja, BiH i cijele Hrvatske'', naglasio je.

Mažar je podsjetio da Vukovarci svake godine u tišini i s dubokim pijetetom odaju počast hrvatskim braniteljima kao i obiteljima poginulih, umrlih i nestalih branitelja te najavio da će tako biti i ove godine ''bez obzira što si netko umislio''

Na pitanje o nepravomoćnoj presudi Branimiru Glavašu od sedam godina, Mažar odgovara da treba pričekati pravomoćnu presudu nakon čega će moći davati komentare.

''Time poštujem sud i neovisnost suda'', rekao je.