BRANITELJI IH NE ŽELE U VUKOVARU

Desnica se osvećuje svojim herojima, Gotovini i Markaču

12.11.2013 u 11:46

Bionic
Reading

Ministar branitelja predložio je čelnim ljudima 40 braniteljskih udruga da Markač i Gotovina uđu u Upravno vijeće Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru, no predstavnici udruga odmah su izašli s kontraprijedlogom da se Upravno vijeće popuni s troje djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja

Umirovljeni general Ante Gotovina nekad je u braniteljskom miljeu bio jedan od rijetkih neupitnih ljudi. Dok je bio u bijegu i kasnije u pritvoru u Scheveningenu, razne udruge vezane uz Domovinski rat organizirale su mu skupove podrške i molile se za njega, a kad je oslobođen, oduševljeno je dočekan na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. No već na osnovi prvih Gotovininih riječi te večeri - o tome da je rat gotov i da se trebamo okrenuti budućnosti - dalo se naslutiti da bi njegovi najprivrženiji sljedbenici mogli zahladiti odnos prema svojem idolu.

Prije petnaestak dana došlo je čak do toga da su udruge proizašle iz Domovinskog rata odbile prijedlog ministra Predraga Matića da Gotovina, ali i Mladen Markač uđu u Upravno vijeće Memorijalnog centra Domovinskog rata, osnovanog u svibnju odlukom vlade Zorana Milanovića, piše Novi list

Tom je odlukom propisano da Memorijalni centar, čija je zadaća upoznavanje učenika i drugih posjetitelja s 'vrijednostima Domovinskog rata i bitkom za Vukovar' i upravljanje objektima na području grada posvećenim uspomeni na hrabre vukovarske ratnike, ima Upravno vijeće s 12 članova, od kojih su tri predstavnika udruga iz Domovinskog rata koje predlaže Ministarstvo branitelja.

'Ministar je rekao da bi zbog njihove uloge u Domovinskom ratu, njihovog vojnog i društvenog ugleda te zbog njihove simboličke važnosti Hrvatskoj članovi Upravnog vijeća mogli biti generali Gotovina i Markač, a time bi ujedno bio ispunjen kriterij zastupljenosti sjeverne i južne Hrvatske', kazali su za Novi list u Ministarstvu branitelja. Međutim prisutni predstavnici udruga odmah su izašli s kontraprijedlogom da se Upravno vijeće popuni s troje djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Ta je opcija prihvaćena i donesen je zaključak da Nedjeljka Balog, predsjednica Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u suradnji s ostalim udrugama predloži kao tri člana Upravnog vijeća Memorijalnog centra djecu poginulih branitelja.