PORTRET JAKŠE PULJIZA

Desna ruka Tihomira Oreškovića zbog koje likuju Most i SDP

08.03.2016 u 09:55

Bionic
Reading

U HDZ-u tvrde da nemaju ništa protiv njega, ali navodno 'nemaju pojma što će raditi'. U Mostu su poprilično zadovoljni jer je de facto njihov kandidat dobio jednu od važnijih funkcija u Vladi, koalicijskom partneru usprkos. A u SDP-u se naslađuju jer je javno dokazano da u zadnje četiri godine nisu angažirali sve same nesposobnjakoviće

Imenovanje Jakše Puljiza (39) prvim chief integration officerom (CIO) u povijesti, odnosno premijerovim koordinatorom rada glavnih ministarstava i najvažnijim čovjekom za strateške investicije i fondove EU-a, izazvalo je lavinu negodovanja u dijelu vlasti i mrmorenje jer su njegove ovlasti navodno izmišljene, ali se velikim dijelom preklapaju s djelokrugom rada Tomislava Karamarka i Bože Petrova.

U dijelu javnosti pak protumačilo se to kao znak ozbiljne emancipacije Tihomira Oreškovića koju otvoreno podržava Most.

Radio lavovski, ali Vlada je provela jednu od šest ključnih mjera

Ipak, Puljizu nitko neće pripisati nestručnost: radi se o osobi koja je u protekle četiri godine odrađivala lavovski - neki će kazati i najveći - posao oko povlačenja sredstava iz europskih fondova, ali i osmišljavanja reformi koje su potom slane na odobrenje Europskoj komisiji. Sa SDP-ovom vladom, doduše, pet od šest glavnih mjera nikada nije provedeno, no novopečeni Timov CIO sada je dobio priliku da u novom mandatu popravi stvar, i to sa znatno više pozicije.

U Banske dvore dovukao ga je Branko Grčić, dosjetivši se mladića kojega je kao mentor vodio prema doktoratu na zgodnoj temi naziva 'Čimbenici regionalnog razvoja i regionalnih nejednakosti u Republici Hrvatskoj'. Tada, početkom 2012., pronašao ga je na Institutu za međunarodne odnose u Zagrebu, na kojem se kao znanstveni suradnik mahom nastavio baviti upravo regionalnim razvojem, područjem kojemu je njegov mentor posvetio gotovo cijelu svoju znanstvenu karijeru. Puljiz je ondje teoretizirao, pa je bilo logično da dobije priliku i raditi u praksi.

Grčić: Stekao je iskustvo koje će mu dobro doći

'Imao sam odriješene ruke i izabrao sam njega kao stručnjaka i nestranačku osobu. Takav je i ostao sve do danas', govori ponosni mentor i bivši šef Branko Grčić za tportal.

'Zajedno smo odradili dva velika posla: s jedne strane goleme pripreme za europske fondove, a s druge Europski semestar i reforme. Tu je Jakša potegao dobar dio posla, skupa sa mnom, i radi se o iskustvu koje će mu sigurno jako dobro koristiti', dodaje Grčić. Kako je osim ministarskog mjesta on zauzimao poziciju potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo - a nije imao prateći kabinet - sav posao praktički su obavljali njegovi suradnici iz Ministarstva. Dakle, opet zamjenik ministra Jakša Puljiz.

'Premijer je dobro odabrao', u svom dobro poznatom optimističnom tonu zaključit će Branko Grčić.

Porijeklom iz Imotskog, rođenjem Splićanin, a od studentskih dana Zagrepčanin - Jakša Puljiz je po neslužbenim informacijama u mandatu nove Vlade jednostavno trebao ostati na svom doministarskom mjestu, kao kandidat Mosta, no izvisio je u sklopu cjenkanja i ucjenjivanja u vladajućoj koaliciji. Svjedoci tvrde da je svojim stavom svejedno gotovo opčinio novog premijera, pogotovo jer su sa svih strana stizale priče o njegovoj blagoj naravi, simpatičnosti i radišnosti. Tako je dobio priliku da se ostavi zamornog administrativnog dijela posla i prvi put u životu počne baviti strateškim, kreativnim radom.

Oreškovićeva dodatna ruka uz dvije postojeće - Karamarka i Petrova

'Koliko znam, radi se o izuzetnom stručnjaku za svoje područje. Proteklih godina kao gradonačelnik Omiša jednom sam se susreo s njime, i to na sastanku koji je trajao dvadesetak minuta, a na kojem je dao podršku za naše projekte', opisuje predsjednik Kluba zastupnika i jedan od pokretača Mosta Ivan Kovačić, ne želeći ulaziti u tračeve i spekulacije oko načina na koji je CIO došao na poziciju i kako će se održati na poziciji premijerove desne ruke kad ih Orešković već ima najmanje dvije, Karamarka i Petrova. On je zasad zadovoljan.

Za Oreškovićevim glavnim koordinatorom zasad se ne vuku nikakvi repovi; zabilježena mu je tek prometna nesreća na autocesti Split-Zagreb, kada je službenim automobilom navodno vozio prebrzo i udario u vozilo koje je stajalo na cesti jer je prethodno također sudjelovalo u nesreći. Događaj se zbio u subotu, izvan radnog vremena, no u Grčićevom ministarstvu tada su tvrdili da zamjenik ministra ima pravo na korištenje službenog automobila 24 sata dnevno. S njime su se vozili supruga i tada sedmogodišnji sin, koji je bio i ozlijeđen.

Po zadnjoj imovinskoj kartici, Jakša Puljiz i supruga vlasnici su dva stana u Zagrebu (92 i 55 četvornih metara), ali i nositelji dvaju dugoročnih kredita u ukupnom iznosu od 210 tisuća eura. Imali su i manje udjele u dionicama u sedam velikih hrvatskih tvrtki te dvjestotinjak tisuća kuna štednje. Supruga Marina je članica Uprave Partner banke i, usprkos obvezi, nije dostavila podatke o svojim primanjima, pravdajući to menadžerskim ugovorom i poslovnom tajnom.