AFERA U HAC-U

Deset novozaposlenih počelo raditi na naplatnim kućicama Vrgorac

  • Autor: Jure Divić
  • Zadnja izmjena 19.08.2011 11:22
  • Objavljeno 19.08.2011 u 09:57
Čvor Vrgorac

Čvor Vrgorac

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Iako je zapošljavanje na naplatnim kućicama Vrgorac, na izlazu s Dalmatine, i dalje top tema hrvatskih medija, deset novih djelatnika potpisalo je ugovore i započelo s radom. Predstavnici branitelja izrazili su negodovanje zbog nezapošljavanja na naplatnim kućicama (javno je negodovao jedan branitelj iz Imotskog i jedan iz Metkovića), ali kako stoji i u izjavi glasnogovornice HAC-a, Kate Kuprešak: 'Činjenica je da se na svaki javni natječaj prijavi višestruko veći broj zainteresiranih kandidata nego što ih je moguće zaposliti, slijedom čega uvijek ima i nezadovoljnih kandidata'

Samim tim što se na natječaj prijavilo oko 300 kandidata jasno je da ima nezadovoljnih, jer primanjem 10 ljudi ostaje 290 onih koji nisu zadovoljni ishodom natječaja. No forsiranjem pojedinih branitelja, a i predstavnika njihovih udruga, koji se pozivaju na čl. 35 Zakona o pravima hrvatskih branitelja, kojim branitelji imaju prednost pri zapošljavanju u državnim poduzećima, županijama i jedinicama lokalne uprave, zaboravlja se na druge socijalno ugrožene slojeve stanovništva.

HAC je zaposlio 10 ljudi, sedmero iz Vrgorca, a troje iz Imotskog i Metkovića. Imoćani i Metkovčani su izrazili svoje negodovanje jer su očekivali da će dobiti više radnih mjesta, no logično je da se HAC odlučio za ljude iz Vrgorca zbog mjesta stanovanja i blizine radnog mjesta.

Zapošljavanjem djelatnika iz, primjerice, 60 kilometara udaljenog Imotskog, HAC-u je zbog putnih troškova dvostruko skuplje u odnosu na djelatnike s vrgoračkog područja. Naime, dva djelatnika iz Vrgorca su mu isplativija od jednog iz Imotskog, jer potonji svakodnevno do radnog mjesta i natrag mora prijeći 120 kilometara puta. Ima li se to u vidu ispada da se djelatniku iz Imotskoga mjesečno treba platiti 2.880 kilometara putnih troškova, što je 34.560 kilometara godišnje.

Gospođa Kuprešak nam je potvrdila da je u HAC-u u tijeku inspekcijski nadzor, ali da još nema rezultata nadzora, pa smo zamolili pravnika Nikolu Pervana da nam pojasni što bi se moglo dogoditi kada bi se raskinuo ugovor s ljudima koji su počeli raditi.

'Ugovor je dokument koji potpisuju dvije zainteresirane strane. Podrazumijeva se da je poslodavac, u ovom slučaju HAC, prethodno provjerio zadovoljavaju li kandidati s kojima je sklopljen ugovor uvjete natječaja. Tu završava svaka priča o kandidatima. Naravno, ugovor se može i raskinuti, sve ovisi o tome kako je što definirano pojedinim člancima ugovora. Međutim, možebitni raskid ugovora i izvjesne tužbe kandidata kojima je raskinut ugovor treba promatrati u odvojenim postupcima. Smatram da će teško doći do raskida ugovora', smatra Pervan.

I dok automobili u kolonama stižu na naplatne kućice Vrgorac, novouposleni blagajnici rade, a u HAC-u je u tijeku inspekcijski nadzor. Što će utvrditi inspekcija i hoće li biti poništen natječaj ili će 10 novouposlenih nastaviti s radom, vidjet ćemo uskoro.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi