UGROŽENA VRSTA

Dentalni tehničari: Roblje smo bez ikakvih prava

12.12.2016 u 14:15

Bionic
Reading

Udruga dentalnih tehničara Republike Hrvatske (UDTRH) uputila je otvoreno pismo adresirano na najviše instance državne vlasti, uključujući predsjednicu RH te predsjednike Vlade i Sabora, tražeći ukidanje robovskog položaja dentalnih tehničara koji traje, kako upozoravaju, punih 18 godina. Oni su, naime, privatizacijom primarne zdravstvene zaštite jedina struka izbačena iz zdravstvenog sustava

U pismu koje potpisuje Živana Radić, predsjednica UDTRH-a, navodi se da dok stomatolozi sklapaju ugovore s HZZO-om, dobivaju ordinacije, opremu, pacijente, glavarine i postaju privatnici - koncesionari - financirani sredstvima državnog proračuna, dentalni tehničari bačeni su na slobodno tržište, primorani uzeti laboratorije u zakup i postati čisti privatnici plaćeni po principu cijena puta usluga.

'HZZO s nama ne želi sklopiti ugovor, ali diktira cijene naših usluga koje ne isplaćuje direktno nama, nego preko računa stomatologa. Dentalni tehničari tako postaju roblje na tržištu rada bez radnih, ljudskih i moralnih prava', stoji u pismu.


Dentalni tehničari upozoravaju na to da su se od 1. travnja 2013., novim načinom ugovaranja s HZZO-om kojim stomatološki timovi za manje rada dobivaju više sredstava, kvote za protetiku prepolovile, a ostale stomatološke usluge smanjile za 60 posto. Stomatološki timovi, tvrde, primaju mjesečno od 40.000 do 60.000 kuna, od čega za hladni pogon i glavarinu (25.000 kuna) ne moraju ništa odraditi.

Preko 500 milijuna kuna godišnje odlazi na usluge protetike, a dentalnim tehničarima stalno se imputira navodna neisplativost. Samo tehnički dio protetike iznosi preko 180 milijuna kuna, što je dostatno za zapošljavanje 1.500 tehničara u sustavu u kojem je ostalo približno 100 (od evidentiranih 1.880). Devedeset posto proračunskih sredstava za protetiku preko radnih naloga HZZO-a kanalizira se u privatni sektor (u kojem se kolege također bore za egzistenciju), a privatni radovi vrijedni stotine milijuna kuna koji bi trebali biti domena privatnih ordinacija i laboratorija ostaju neprikazani i neoporezovani', ističu dentalni tehničari.

'Zaustavite potkradanja i kaos u struci'

Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Božu Petrova pitaju što namjeravaju učiniti da se ova praksa zaustavi.

'Vratite dentalne tehničare i radne naloge u zdravstveni sustav i time zaustavite potkradanja i potkopavanje državnog zdravstvenog proračuna i pacijenata, kaos u struci, robovski rad, rad na crno, ucjenjivanja i zlostavljanja, cvjetanje sive zone, nelojalnu konkurenciju, hiperprodukciju kadrova koji pune burze rada ili odlaze iz Hrvatske.

Zaustavite ovakvu privatizaciju koja razara javni zdravstveni sustav i koja kao i sve privatizacije pogoduje bogaćenju elite na teret poreznih obveznika. Molimo vas da što prije zaustavite ropstvo dentalnih tehničara i što hitniji prijem na razgovor', stoji u pismu koje u cijelosti možete pročitati ovdje