štrajk radnika

Demokrati: Radnicima Đure Đakovića se krši ustavno pravo na plaću

28.11.2019 u 13:10

Bionic
Reading

Stranka Demokrati priopćila je u četvrtak, u povodu štrajka radnika Đuro Đaković grupe zbog neisplate plaća za listopad, da se radnicima krši njihovo temeljno Ustavom zajamčeno pravo, a to je pravo na plaću za obavljeni rad

Premijer i njihovi ministri dužni su osigurati da se u tvrtkama u državnom vlasništvu osigura poštivanje temeljnih prava radnika, a pravo na plaću za obavljeni rad je definitivno jedno od njih.

Ako država, preko svojih nadležnih ministara i imenovane Uprave, nije sposobna osigurati poštivanje temeljnih prava radnika u državnim tvrtkama, onda ne možemo očekivati niti da je sposobna očuvati i zaštititi prava radnika kod ostalih poslodavaca, poručuju Demokrati.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Neisplata plaća predstavlja narušavanje dostojanstva radnika pa se takva pojava ne smije tolerirati u uređenoj i europskoj državi, kakvom Hrvatsku želi prikazivati premijer Andrej Plenković.

Još prije pet godina stvorene su zakonske pretpostavke za suzbijanje neisplate plaća, tako da je porazno što je neisplata plaća u Hrvatskoj i dalje moguća, ocjenjuju Demokrati.

Pozivamo premijera i resorne ministre da smjesta osiguraju mehanizme kako bi se radnicima isplatila zaostala plaća, i poboljšaju i unaprijede zakonodavni okvir i ojačaju institucije koje će spriječiti takvu pojavu u budućnosti, stoji u priopćenju.