neisplata plaće

U Đuri Đakoviću ponovno štrajk: 'Radnici su umorni i gladni'

28.11.2019 u 07:10

Bionic
Reading

Radnici slavonskobrodske Đuro Đaković grupe za proizvodnju vagona, tramvaja, specijalnih vozila i strojeva od četvrtka će ponovno štrajkati zbog neisplate plaća za listopad, najavili su u srijedu predstavnici radnika i sindikata

'Radnici su nestrpljivi i gladni, među njima je jako puno branitelja koji nisu zaslužili da Vlada ne poduzima ništa', poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora Ivan Barić na konferenciji za novinare održanoj ispred Ministarstva gospodarstva.

U ministarstvu ih je, kaže, primio zamjenik ministra koji im nije odgovorio - kada će radnici dobiti plaću, kada kreću investicije ni kada će biti imenovane nove uprave, budući da su i uprava grupe i uprava članice Specijalna vozila podnijele ostavke.

U Ministarstvu gospodarstva dobili su informaciju da će ministar Darko Horvat iduću srijedu doći u Brod i obratiti se radnicima. Barić traži da ministar radnicima konkretno kaže postoji li budućnost i investicije za Đuru Đakovića.

Podršku radnicima daju Sindikat metalaca i Savez samostalnih sindikata Hrvatske, a Siniša Kosić iz Sindikata metalaca najavio je prosvjede na lokalnoj razini i na Markovu trgu dok Vlada i drugi pojedinačni vlasnici ne donesu nekakva rješenja.

'Ne smije se dopustiti da ljudi ne dobivaju plaće u tvrtki u kojoj država ima udio u vlasništvu. Radnici nisu krivi što tvrtka nije likvidna, to je odgovornost uprava koje su dale ostavke, ali, umjesto da su otišle, ostale su u tvrtki i dobivat će i dalje plaće', istaknuo je Kosić.

Željko Klaus, potpredsjednik SSSH za gospodarstvo, poručio je da radnici od ministra Darka Horvata očekuju da im konkretno kaže kada će dobiti plaću, te koji će strateški partner i kada ući u tvrtku.