SLIJEDI OBRADA PODATAKA

Danas završava Popis stanovništva

  • Autor: HRT/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.04.2011 09:13
  • Objavljeno 28.04.2011 u 07:54
popis stanovništva 2011.

popis stanovništva 2011.

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Danas završava terenski dio Popisa stanovništva, kućanstava i stanova, nakon četiri tjedna provedbe. Prvi rezultati i nova demografska slika Hrvatske trebali bi biti poznati do 30. lipnja ove godine

U protekla četiri tjedna oko 13.000 popisivača i 2.000 kontrolora popisivalo je na terenu hrvatske državljane, strane državljane i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, a obradom prikupljenih podataka u iduća dva mjeseca utvrdit će se broj i teritorijalni raspored stanovništva na području cijele države te osnovna demografska, etnička, obrazovna ekonomska, migracijska i druga obilježja.

Bit će poznat i broj kućanstava, obitelji i njihove karakteristike, podaci o stambenom fondu, opremljenosti i starosti zgrada, ali i informatička pismenost stanovništva te brojnost bračnih, izvanbračnih ili istospolnih zajednica.

Popis stanovništva najveće je statističko istraživanje u Hrvatskoj, a provodi se redovito u desetogodišnjim razmacima od 1961. radi prikupljanja podataka za provedbu gospodarskih i socijalno-razvojnih projekata te znanstvenih istraživanja.

Prema procjenama, ovogodišnji će popis stajati 174,9 milijuna kuna i bit će 33 milijuna skuplji od prethodnog popisa 2001. Državni zavod za statistiku (DZS) u troškovima sudjeluje sa 161 milijun kuna, dok je 13,9 milijuna kuna namijenjeno Državnoj geodetskoj upravi. Ukupna svota od 174,9 milijuna kuna trebala bi se podmiriti iz državnog proračuna, i to u razdoblju od 2011. do 2013, s tim da će se najveći dio, kako je planirano, osigurati ove godine.

Sudjelovanje građana u popisu i ove je godine bilo obvezno, a za odbijanje davanja podataka, kao i za netočne ili nepotpune podatke, predviđena je novčana kazna do 800 kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi