SELJACI RAZJEDINJENI

Danas istječe Pokrovčev ultimatum Vladi

15.08.2011 u 17:30

Bionic
Reading

Novinarima je Pokrovac danas, važnosti ovog termina unatoč, nedostupan na telefon, a njegov seljački kolega Zvonko Pipić, predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko-podravske županije kaže da blokade autoceste i graničnih prijelaza za sada neće biti

Danas istječe ultimatum koji je Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka krajem srpnja poslao Vladi RH da će ako do 15. kolovoza, dakle do danas, ne ispune zahtjeve poljoprivrednika traktorima blokirati autoceste i granične prijelaze. Novinarima je danas, važnosti ovog termina unatoč, nedostupan na telefon, a njegov kolega Zvonko Pipić, predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko-podravske županije također ga nije mogao dobiti.

Prema Pipićevim riječima, seljaci u dogledno vrijeme ipak neće u prosvjede. Bar ne kad je u pitanju područje Virovitičko-podravske, a nema naznaka ni da bi se to ovih dana moglo dogoditi ni na području Vukovarsko-srijemske županije odakle djeluje Pokrovac.

I Pokrovac i Pipić svojedobno su javno prozvali predstavnike pojedinih seljačkih udruga zbog dogovora s Vladom u Slavonskom Brodu i načina kako su tekli pregovori. Smatraju da je riječ o privatnim interesima, pogodovanju pojedincima, a ne o dobrobiti većine seljaka kojima, tvrde to obojica, otkupna cijena pšenice ispod kune i šezdeset lipa za kilogram nikako ne odgovara.

'Malim poljoprivrednicima jedino može pomoći povećanje otkupne cijene na zahtijevani iznos i drugačija isplata poticaja od najavljene. Seljak koji nema velike obradive površine, a takvih je najviše, ne može čekati nekoliko mjeseci kako bi cijena na tržištu postala veća. Zato me čude istupi vođa pojedinih seljačkih zadruga koji su pristali na drukčije uvjete. Takvi ljudi ne mogu govoriti u ime svih seljaka i svojim im potpisivanjem različitih ugovora s Vladom zapravo čine štetu', rekao je Pipić.

Seljaci su i ovoga puta, organizirani po zadrugama, potpuno razjedinjeni i teško je znati tko će gdje, kako i zbog čega prosvjedovati.