afrička svinjska kuga

Vučković: Nema objektivnih razloga za prosvjede svinjogojaca

07.12.2023 u 13:43

Bionic
Reading

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u četvrtak je ustvrdila kako je razvidno da nema objektivnih razloga za prosvjede seljaka.

Na pitanje novinara nakon sjednice Vlade jesu li prosvjedi seljaka pri kraju i da li je danas dan kada će predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela Tomislav Pokrovac objaviti kraj prosvjeda, Vučković je odgovorila kako ne može govoriti u ime drugih ljudi, ali kako može reći da je "prilično razvidno" da se ulažu brojni napori u suzbijanje bolesti.

"Hrvatska Vlada, Ministarstvo poljoprivrede i nacionalni veterinarski sustav uz potporu najvećeg broja posjednika i uzgajivača, unatoč njihovim teškim okolnostima, rade sve što je moguće kako bi se bolest stavila pod kontrolu i suzbila, kako bi se ublažile ekonomsko-socijalne posljedice bolesti i potpuno uklonile. Razvidno je da objektivnih razloga za prosvjede, na koje ljudi uvijek imaju pravo i to poštujem - nema", rekla je Vučković.

Novinari su ministricu pitali i što je to potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na jučerašnjem sastanku uspio reći prosvjednicima, a ona nije, obzirom na pomirljive tonove Pokrovca koji kaže da će prosvjednici za Božić ići kući.

Vučković je odgovorila kako to pitanje treba uputiti Anušiću napominjući kako u Vladi svi odgovaraju za područje za koje su direktno nadležni te rade kao tim kako bi se ostvarili strateški ciljevi Hrvatske, a poljoprivreda, njen razvoj i revitalizacija ruralnog prostora je jedan od najvažnijih.

Anušić je, kako je kazala ministrica, član Vlade koji daje sve od sebe da se sve što je važno za Hrvatsku postigne.

"Svi radimo u timu, a dodatno ministar Anušić dolazi iz Slavonije, uspješan je višegodišnji načelnik i župan te je njegovo iskustvo i poznavanje tog prostora svakako vrlo vrijedno u ostvarivanju naših zajedničkih ciljeva", rekla je.

  • +17
Kutina: Svinjogojci se traktorima okupili na prometnici Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ponovila je kako se bolest ASK uspjela dovesti pod kontrolu, ovaj tjedan nema potvrđenih slučajeva, no pozvala je na oprez.

Pokrovac: Prosvjed svinjogojaca mogao bi biti prekinut

Vođa prosvjednika Tomislav Pokrovac je u četvrtak najavio da će u podne, nakon sastanka članova stožera, priopćiti odluku o nastavku prosvjeda svinjogojaca, koji se održava već petnaesti dan, iako sve ukazuje da bi prosvjed mogao napokon biti prekinut.

"Od 12 točaka o kojima smo raspravljali zadovoljavajuće odgovore dobili smo na njih 11. Ostala je još samo jedna nerazjašnjenja točka, koja se odnosi na održavanje svinjokolja", rekao je Pokrovac novinarima na prosvjednom punktu kod Županje.

Stožer za obranu hrvatskog sela i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje spasili su tradiciju hrvatskog sela. Nema više eutanazije zdravih svinja i kategorizacija i poručujem da će dobiti "po repu" svi koji budu radili protiv hrvatske države, poručio je.

Rekao je kako još čeka dopis iz Ministarstva poljoprivrede kojim bi "na papiru" bilo potvrđeno sve što je dogovoreno.

"Ako budemo na bilo koji način izigrani, mi ćemo opet izaći na ceste iza Nove godine, ali tada će biti tema isključivo poljoprivredno zemljište i natječaji. Ići ćemo na rušenje svih natječaja koji su zlorabljeni i protivni interesima sela i malih OPG-ova", najavio je dodavši kako seljaci više neće dozvoliti da na natječajima prolaze isključivo veliki sustavi, a poticaje primaju i oni koji nemaju veze s poljoprivredom.