HRVATSKO DRUŠTVO LOGORAŠA

Dan sjećanja na zatočene i nestale u Domovinskom ratu

14.08.2011 u 13:16

Bionic
Reading

Svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Vukovaru, u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) obilježen je danas Dan sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata, u spomen na 14. kolovoza 1992. godine, kada je kod osječkog prigradskog naselja Nemetin provedena najveća razmjena zatočenika u Domovinskom ratu

Predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak istaknuo je da je kroz srpske koncentracijske logore, kojih je bilo 70-ak, prošlo oko 30.000 hrvatskih zatočenika.

'Tristotinjak logoraša ubijeno je u logorima, dok se oko 2.400 vodilo kao nestalima', naveo je Rehak.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora također je rekao kako su, nakon poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila, bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora najzaslužniji za stvaranje suverene i samostalne Republike Hrvatske.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora, sudionike akademije pozdravio je saborski zastupnik Petar Mlinarić, a u ime ime ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, državni tajnik ministarstva Zoran Komar.

Govorili su i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba te posljednji ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade, Branko Borković

Prikazan je kratki dokumentarni film o razmjeni logoraša kod Nemetina 1992. godine. Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara uručeno je priznanje HDLSKL-a, koje je u ime Fonda primila predsjednica Ljiljana Blažević

Posvetom spomen-obilježja, na mjestu razmjene zatočenika, održane 14. kolovoza 1992. godine, kod osječkog prigradskog naselja Nemetina, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) obilježilo je danas Dan sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata.

Prije 19. godine, najvećom razmjenom zatočenika u Domovinskom ratu, iz srbijanskih koncentracijskih logora, oslobođeno je 714 hrvatskih branitelja i civila, a na inicijativu HDLSKL-a Hrvatski sabor donio je odluku o obilježavanju 14. kolovoza, kao Dana sjećanja na zatočene i nestale

Državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar kazao je kako je sjećanje na strahote koje su logoraši preživjeli u srbijanskim koncentracijskim logorima i prenošenje tih sjećanja na buduće naraštaje, najbolji način spriječavanja da se takvo zlo više nikada ne ponovi.

Predsjednik vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić kazao je kako je, zbog zločina u logorima, podnesena kaznena prijava protiv Republike Srbije, tamošnjim pravosudnim institucjama. Budući da u vezi s time ništa nije učinjeno, Društvo je kaznenu prijavu odlučilo podnijeti hrvatskom pravosuđu, kako bi odgovorni bili procesuirani, a logoraši dobili odštetu za proživljena zlostavljanja u logorima, rekao je Komšić.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je da za mučenja hrvatskih branitelja i civila u srbijanskim koncentracijskim logorima još nitko nije odgovarao, dok se, istodobno hrvatski generali nalaze u zatvorima, što je, kako je istaknuo, nepravda koja se mora ispraviti.

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković upozorio je kako se još uvijek ne mogu obilježiti mjesta stradanja hrvatskih zatočenika na području Srbije, koja, smatra on, još uvijek nije demokratizirana i u kojoj se još uvijek progone Hrvati.

Obilježavanje Dana sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata nastavit će se večeras u Osijeku izložbom ratnih fotografija 'Sjećanje' te predstavljanjem knjige '260 dana', o stradanjima zatočenika u srbijanskim logorima, autora Marijana Gubine, koji je i sam, kao 10-godišnji dječak, 1991. i 1992. zajedno sa svojom obitelji bio zatočen u srbijanskom logoru.