sjednica kluba zastupnika

Dan D za SDP: Kreće konačni obračun nakon kojeg više ništa neće biti isto. Hoće li Grbin iz stranke izbaciti pola saborskih zastupnika?

21.09.2021 u 14:56

Bionic
Reading

Da u SDP-u već godinama vrije i traju sukobi, to nije tajna. Još od vremena u kojem je na čelu stranke bio Zoran Milanović jasno je da se dvije struje koje dominiraju ne mogu pomiriti, a koja će ovladati, moglo bi biti jasnije večeras

Rasplet dugogodišnje agonije mogao bi započeti na današnjoj sjednici Kluba zastupnika SDP-a, sazvanoj za 17 sati. Na njoj bi se trebalo odlučiti o izbacivanju Rajka Ostojića, Nikše Vukasa, Zvane Brumnića i Marine Opačak Bilić iz saborskog kluba zastupnika.

Podsjetimo, ta je četvorka krajem srpnja izbačena iz stranke, s Gordanom Marasom i još oko tri tisuće članova. 'Odluka je donesena kako bi završili stranački sukobi i svađe zbog kojih se SDP ne može posvetiti kvalitetnom radu i izradi nužnih politika i rješenja za građane i Hrvatsku', kazao je tada predsjednik stranke Peđa Grbin.

No nakon toga krenule su i sve glasnije i javnije kritike vodstva stranke te je odmah bilo jasno da tzv. Bernardićeva struja, kojoj pripada izbačena saborska četvorka, neće mirno gledati na izbacivanje iz stranke.

  • +11
Prethodna sjednica Kluba zastupnika SDP-a održana je 14. rujna Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Iako bi bilo logično da odlaskom iz stranke bivši SDP-ovci više ne budu i u Klubu zastupnika i iako je takvu odluku donijelo i Predsjedništvo SDP-a, o tome direktno ne odlučuju glavna tijela stranke, već sam klub, u kojem dobar dio zastupnika ne podržava ovakve Grbinove poteze, odnosno njih 14 koji su zatražili da Klub zastupnika glasa, tj. donese odluku o isključivanju četvorke.

>>> Prijeti li SDP-u potpuni raskol; Peđa Grbin: Spreman sam na radikalne mjere

Glasanje će saborski zastupnici SDP-a odraditi večeras, a neki od njih već su javno rekli da neće podržati isključenje bivših stranačkih kolega iz Kluba. 'SDP je uvijek okupljao ljude i smatram da za tu četvorku mora biti mjesta u Klubu, a imaju i što reći', kazao je prije dva tjedna Franko Vidović, smatrajući da Grbin povlači neracionalne poteze.

Na današnjem glasanju o isključenju moglo bi doći do raskola u Klubu, pri čemu bi pola bilo na Grbinovoj, a pola na strani tzv. Bernardićeve struje. Grbin i drugi članovi vodstva tijekom vikenda pokušali su još jednom razgovarati s članovima Kluba, no šef stranke je u Dnevniku HTV-a u nedjelju jasno dao do znanja da je spreman i na radikalne mjere, poput novih isključenja, ako Klub ne bude poštovao odluke čelnih tijela stranke. Ustvrdio je da ne želi da dođe do toga, ali da ta opcija doista jest 'na stolu', podsjetivši da je u SDP-u uvijek bilo isključivanja članova iz ovih ili onih razloga.

>>> Bernardić: Oni koji su režali na mene kao bijesni psi, sada šute kao pudlice

Da je vodstvo stranke doista spremno izbaciti pola aktualnih zastupnika iz SDP-a, pokazuje i to što je nakon sjednice Kluba zastupnika za 19 sati sazvana i sjednica Predsjedništva SDP-a, u kojem Grbin ima većinu. Vrlo vjerojatno bi se na toj sjednici mogle donijeti i najteže odluke.

Ako Predsjedništvo donese odluku o izbacivanju saborskih zastupnika, to bi morao potvrditi i Glavni odbor, a odlučivanje na tom tijelu moglo bi dovesti u pitanje i podršku Grbinu da ostane na čelu SDP-a.