bivši potpredsjednik vlade

Afera Spice: Polančec i drugi tražit će milijune kuna odštete

04.01.2022 u 10:00

Bionic
Reading

Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec i ostali oslobođeni u aferi Spice od države će tražiti desetke milijuna kuna odštete, piše u utorak Jutarnji list

Nakon što je Vrhovni sud 23. prosinca djelomično preinačio, a djelomično potvrdio oslobađajuću presudu u "aferi Spice", prema kojoj je najvažnije da je potvrdio oslobađajuću presudu za optuženike na čelu s Damirom Polančecom te Podravkinim bivšim menadžerima, država bi se uskoro mogla suočiti s tužbama za naknade troškova u milijunskom iznosu.

Anto Nobilo, odvjetnik prvookrivljenog Damira Polančeca, potvrdio je da je sasvim izvjesno da će tražiti naknadu odvjetničkih troškova, ali i troškove odlazaka na rasprave te putnih troškova za svog branjenika, kao i da se razmatra mogućnost da Damir Polančec traži naknadu za sve ono što je izgubio dok je trajao postupak.

Prema grubom izračunu, odvjetnički troškovi mogli bi iznositi između 1,5 do dva milijuna kuna samo za Polančeca, a tu su još i troškovi ostalih odvjetnika koji su zastupali optuženike.

"Još nismo dobili odluku Vrhovnog suda. Podsjetit ću samo da je zbog ovog postupka Damir Polančec dao ostavku na mjesto ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade. Imao je 43 godine, bio je u naponu snage, a tri tjedna u mjesecu tri puta tjedno dolazio je na ročišta u Zagreb. Nije se mogao nigdje zaposliti jer nije mogao dobiti potvrdu da se protiv njega ne vodi kazneni postupak, a godine između 43. i 55. su najproduktivnije. Do postupka protiv Ivice Todorića ovo je bio najveći gospodarski predmet na sudovima. Sigurno ćemo tužiti", rekao je Nobilo.

Dnevnik podsjeća da je postupak koji je pravomoćno okončan 23. prosinca prošle godine, a počeo je još u lipnju 2011., bio jedan od najdugotrajnijih i najsloženijih u hrvatskoj pravosudnoj praksi. U pet godina postupka održano je oko 300 rasprava i ispitano više od 130 svjedoka, a sudski spis imao je rekordnih 50.000 stranica, piše novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš.