afera spice

Polančec o presudi, Šeksu i Jadranki Kosor, te osobi kojoj je posebno zahvalan: Gladan sam i žedan moralne satisfakcije!

04.01.2022 u 20:01

Bionic
Reading

Damir Polančec, bivši HDZ-ov potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva u mandatima premijera Ive Sanadera i Jadranke Kosor, rekao je za Dnevnik Nove TV da je u njegovom slučaju pravda bila 'slijepa'. 'Dogovor je s odvjetnicima da tek nakon što primimo pisani otpravak presude dogovorimo strategiju. Nismo dogovorili tužbu; važnija mi je moralna satisfakcija nego materijalni aspekt', kazao je Polančec komentirajući najave da će nakon oslobađajuće presude u aferi Spice tražiti višemilijunsku odštetu od države

Istaknuo je da je, prije nego mu je policija pokucala na vrata, više od godinu dana trajalo ''prekomjerno granatiranje medija'', posebno nekih koji su dobivali ekskluzivne informacije iz spisa. Smatra da je na taj način rađena, kako kaže, priprema kroz medije. ''Iako nisi nikad spreman, nisam bio ni previše iznenađen'', priznao je Polančec.

Bago podsjeća da su to bila vremena kada smo imali problem s Bruxsellesom i pravosuđem, tj. poglavljem 23, i da je Polančec bio potpredsjednik Vlade koji je direktno otišao u Remetinec. Pitao je Polančeca je li ikada razmišljao da je žrtvovan, da navedeno poglavlje zatvorimo. ''Mnoga tadašnja uhićenja su bila prigodničarska, tako i cijeli ovaj proces. Jedan profesionalni tužitelj na osnovi podataka koje je imao, ne bi smio podignuti optužnicu protiv mene'', istaknuo je.

Dao je i primjer za naknadu troškova. ''Sjetit ćete se da sam bio u pritvoru zbog Podravke, a na druga vrata me se dovelo da me pritvore zbog slučaja HEP/TLM. Kada sam na kraju istrage oslobođen, tužiteljica mi je rekla da imam pravo na naknadu. Za svaki dan u zatvoru, mislim da je bilo 170 kuna'', podsjetio je Polančec na što joj je odgovorio da ako misli da je to pravedno, "platit ću vama 200 kuna pa odite vi i odmorite se dva, tri mjeseca u Remetincu".

Napomenuo je da je oko njega bio napravljen sanitarni kordon i kada je bio na slobodi, a kamoli kasnije kada je uhićen. ''Nije bilo kontakata. Nisam ih nazivao, niti su mi previše falili. Nisam htio dovesti ljude u neugodnu situaciju jer nije bilo lijepo biti viđen u mojem društvu'', priznaje.

Kazao je da se jednom ili dvaput ''normalno pozdravio'' s Ivom Sanaderom. Kazao je da se o slučaju Ina-Mol može napraviti sedam emisija. ''Sve što sam govorio tada, ponovio bih i sada, ne bih promijenio nijednu riječ. Uvijek takve situacije treba riješiti hladne glave, za stolom'', smatra Polančec.

Napominje da su se ispoštivale određene preuzete obveze, bi za Hrvatsku bilo bolje nego što je sada. Dodao da je suđenje trajalo gotovo šest godina. ''U svakom tjednu po tri dana, devet dana morate dolaziti u Zagreb. Krenete u pola sedam, a vraćate se oko pola sedam navečer. Naravno da ne možete raditi, tko će vas zaposliti ako zna da vas devet dana neće biti na poslu?'', prisjeća se Polančec.

Pokrenuo je sam firmu. ''Počeo sam se baviti poslovnim savjetovanjem. U početku sam vrlo teško tražio klijente, ali hvala Bogu - preživio sam'', ističe Polančec. Osvrnuo se i na istragu protiv Sanadera. ''Na internetu je danas izašla jedna moja izjava koju sam ovjerio s jednim, tada, visoko pozicioniranim članom stranke - gospodinom Šeksom'', istaknuo je Polančec, dodajući da se radi o sugeriranju u predmetu rješavanja pitanja bivših radnika Borova srpske nacionalnosti. ''Sugerirao mi je da kažem da su se stvari dogodile onako kako se nisu dogodile, a ja na to nisam pristao'', kazao je Polančec za Dnevnik Nove TV.

  • +10
Damir Polančec Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Osvrnuo se i na bivšu premijerku. ''Gospođa Jadranka Kosor je napravila prvi kontakt prema meni pa me spojila s gospodinom Šeksom. Nije me ništa tražila. Razgovarali smo o približavanju famoznog povjerenstva u slučaju Ina, da tu svjedočim, da budemo jedni prema drugom nježni'', prisjeća se Polančec i podsjeća da je zbog Kosor izbačen iz HDZ-a. ''Brzo nakon izbacivanja su krenuli kazneni progoni'', ističe Polančec i dodaje da nema želju vratiti se u politiku.

Kazao je da ima ''glad i žeđ za moralnom satisfakcijom'' i da bi volio da jednog dana netko iz njegove bivše stranke kaže da su pogriješili.

>>> Afera Spice: Polančec i drugi tražit će milijune kuna odštete

Kazao je da nema savjet po pitanju Gabrijele Žalac i Josipe Rimac. ''Nisam tu da dajem savjete, znao sam da kada sam optužen - što jesam i što nisam činio, da sam čist i da ništa nije točno. Nisam činio ništa nemoralno. Ne samo u ovom predmetu, već u 11 postupaka mi se nije na kraju stavljalo na teret da sam sebi nešto priskrbio, osim u Podravki. Tamo sam dokazao da to nije tako, ni da sam bio na čelu kriminalne skupine'', napominje.

Osvrnuo se na svoju poznatu izjavu da je ''voda duboka, ali da se ne može u njoj utopiti''. Kroz cijeli niz godina, ističe, proživio je katarze. "Nekad sam mislio da neću izdržati. Osjećam s jedne strane moralnu obvezu zahvaliti suoptuženom Zdravku Šestaku. Puno puta kada bih potonuo bi me poticao na borbu i isticao da nismo kriminalci'', zaključio je Polančec uz zahvale obitelji i prijateljima koji su bili uz njega.

Cijeli razgovor pogledajte na portalu DNEVNIK.hr.