USUSRET SEZONI

Dalmatinski otoci bez vatrogasnih društava

21.04.2009 u 11:36

Bionic
Reading

Nisam zadovoljan stanjem protupožarne zaštite na otocima, iako je puno bolje nego prije četiri godine. Društva postoje u deset naselja Pašmana, Ugljana i Dugog otoka, na Molatu, Ižu, Istu i Silbi, te u tri mjesta na Pagu. Nema ih, na žalost, na Sestrunju, Rivnju i Ošljaku, na Premudi, Ravi i Olibu', kaže Željko Šoša, zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice, ujedno i ravnatelj Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra

ZADAR - Upozoravajući na važnost takvih društava, Šoša podsjeća na požar na Rivnju od prije nekoliko godina koji je opustošio dio otoka dok su vatrogasci uspjeli doći. Znatno udaljeniji Premuda i Olib mogli bi, za nevremena kad kanader ne može letjeti, a vatrogasci stižu morem, praktički izgorjeti cijeli, piše Slobodna Dalmacija.

Nešto će lakše biti, računa se, kad zaplove dva broda trenutačno u izgradnji, opremljena isključivo za gašenje i prijevoz vatrogasaca. Društva na otocima gdje je promet moguć imaju svoja vozila, a Silba i Ist, po kojima se ne prometuje, dobili su prije nekoliko mjeseci nove velike traktore, cisterne, prikolice, pumpe i dovoljno naprtnjača, čime su, inače, opskrbljena i sva ostala otočna društva.

U svakome je od deset do 30 obučenih ljudi, a ljeti se dopunjavaju takozvanim sezonskim vatrogascima koje s 50 posto sredstava financira Vlada, s 25 posto Županija te 25 posto lokalna samouprava. Na sedam gradskih otoka, Grad ljeti plaća i po jednog motritelja, pipe Slobodna.

Osnovni im je posao javljati, dakako, o požaru, a kako su uniformirani, djeluju u neku ruku i preventivno. Veliki problem otoka je nedovoljno protupožarnih putova, koje treba tražiti lokalna sredina, ali prethodno treba u cijelosti riješiti imovinsko-pravne odnose.

'Prije nekoliko godina smo na Bilom brigu, na zahtjev MO-a, postavili tampon za protupožarni put. Jedan od vlasnika terena nas je, međutim, tužio i morali smo sve vratiti u prvobitno stanje', kaže Šoša.

Najviše je putova, kaže, na Ravi i na području Velog Iža, gdje su najagilniji u zahtjevima. S drugih otoka ih baš i nema, a svijest o njihovoj potrebi proradi tek kad bukne požar. Nije do kraja zaživjela ni svijest o potrebi DVD-a koji bi svaki otok trebao imati.

JVP je, naime, odgovorna za svoju operativnu spremnost, ali odgovornost za stanje vatrozaštite snosi jedinica lokalne samouprave, tvrdi Šoša.