OŠTRe prozivke

Dalija Orešković: Afera Hotmail jedna je od najvećih korupcijskih afera, Plenković se teško može oprati

13.05.2018 u 13:44

Bionic
Reading

O aferi mailovi, postupcima i izjavama glavne akterice - Martine Dalić, ali i ostalih državnih dužnosnika, radu institucija i padu demokratskih standarda kad je u pitanju sukob interesa u Točki na tjedan televizije N1 govorile je bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković.

Nakon što je na Facebooku napisala da 'oni kojima mailovi nisu sporni broje svoje posljednje dane', gostujući u Točki na tjedan televizije N1 bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković pojasnila je što je time htjela reći.

'Barem prema onome što izlazi iz objavljenih mailova, javnost može donijeti svoj zaključak, a to je da je ministrica Dalić u okviru svojih zadaća i odgovornosti bila zadužena za novonastalu krizu u Agrokoru, a to je ujedno poslužilo i kao prilika za interesnu skupinu koja je vidjela svoju šansu. Sve bi bilo u redu da oni koji su uključeni u proces nisu bili ti koji su kasnije kroz savjetničke usluge dobili priliku da zarade. Ne može se pozvati da nije znala, ne može se opravdati niti sam predsjednik Vlade da nije imao sve informacije na vrijeme. Ovo što sada polako izbija u javnost samo su posljedice jedne od najvećih korupcijskih afera koje Hrvatska trenutno ima', poručila je Orešković.

'Dalić je bila ta koja je bila dirigent cijelog postupka. To nju ovog trena tereti prvo u političkom, a onda i u drugom smislu. Treba jasno razlikovati razine. Jedna je politička. Ona se na jedan podcjenjivački, omalovažavajući način odnosi prema državi. Neprihvatljivo je da ministrica svoju državu naziva "jednom od onih" i apostrofira da je u takvoj državi dobro da privatnici budu u dobrom odosnu s vlastima. U samom političkom smislu to je dovoljno da ne možeš više sudjelovati u vlasti', kazala je bivša predsjednica Povjerenstva.

Upitana ima li sukoba interesa, Orešković je kazala: 'Iz, kako ga zovem, Karamarkovog poučka proizlazi jasno da se svakako može govoriti o povredi osnovnog načela da građani imaju pravo biti upoznati s ponašanjem dužnosnika. Ovaj je slučaj otišao kudikamo dalje, moguće u sferu počinjenja protuzakonskih djelovanja. Postupak pred Povjerenstvom je relativno kratak, jednostavan i brz u odnosu na ono što se meni čini najvažnijim, a to je da se kudikamo važnije i ozbiljnije institucije pozabave slučajem. Mora se jasno odgovoriti je li došlo do zloporabe polažaja i ovlasti.'

  • +30
Martina Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Komentirala je i stav Martine Dalić koja je jasno dala do znanja da ne namjerava otići. 'To je njezino pravo. Svatko od nas polazi i od nekakovog osnovnog osjećaja dostojanstva, časti, etike. Svatko od nas ima neki obraz. Ovo je ono što je njezina slika i prilika. Neovisno o tome ima li nekog osobnog dostojanstva, treba se ovdje promatrati kako postupaju i misle drugi, kako će postupati predsjednik Vlade. Mislim da je on taj koji je prvi i posljednji odgovoran za ovu situaciju, njegova je dužnost riješiti tu situaciju. I on šalje sliku kakav je njegov moralni kodeks. Ukoliko su se svojevrenom korespondencijom bavila različita tijela, pa i SOA, teško je zamislivo da su se izolirali oni podaci koji sadrže dokaze o tome kako se formirala jedna interesna skupina pa da to nije predsjednik Vlade znao ranije. Tu je njegova odgovornost u ovom trenu i sam se teško može oprati. Svakom prosječnom građanu bilo je dovoljno vremena da zaključi što se tiče političke i moralne odgovornosti, morao je zaključiti i on. Tu je odgovornost premijera, on je već zakasnio', poručila je Orešković.

foto pregled

Mailovi Martine Dalić i sukob Izraela i Irana - događaji koji su obilježili tjedan

Pogledaj galeriju