srbijanski šef diplomacije

Dačić zagrebačkim gimnazijalcima: Antifašizam je dio identiteta Srba u Hrvatskoj

05.04.2019 u 19:13

Bionic
Reading

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić primio je u petak u Beogradu učenike Srpske pravoslavne opće gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" iz Zagreba i poručio im da njeguju antifašizam, kao jedan od najvažnijih elemenata identiteta Srba u Hrvatskoj, priopćeno je iz ministarstva

Dačić je učenicima gimnazije, čiji je osnivač mitropolija zagrebačko - ljubljanska, poželio dobrodošlicu u Beograd, naglasivši kako su oni generacija koja bi trebala biti "most suradnje Srbije i Hrvatske".

„Njegujete srpski jezik i književnost i razvijate multikulturalni duh“, rekao je Dačić, upozoravajući da „živimo u Europi otvorenih granica, gdje je važno sačuvati identitet Srba".

„Osim njegovanja srpskog jezika i ćirilice, važno je njegovati antifašizam, kao sastavni dio identiteta Srba u Hrvatskoj“, naglasio je Dačić.

Prema njegovim riječima, mnogo je poznatih Srba u Hrvatskoj koji pridonose razvoju regije, i to u teškim vremenima kad je lakše izazvati sukobe, nego raditi na pomirenju, a među kojima je Dačić izdvojio i mitropolita zagrebačko - ljubljanskog Porfirija Perića.

Dačić je napomenuo da se godišnje iz proračuna ministarstva vanjskih poslova Srbije izdvaja novac za škole, obrazovne logore i radionice, te za stipendije mladima za školovanje i njegovanje odnosa s maticom, navedeno je u priopćenju ministarstva vanjskih poslova Srbije.