POTRES U SRPSKOJ VLADI

Dačić smijenio ministra financija Dinkića

30.07.2013 u 19:58

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Ivica Dačić priopćio je u utorak da vođa Ujedinjenih regiona Srbije (URS) i aktualni ministar finacija i gospodarstva Mlađan Dinkić i dvoje ministara iz URS više neće biti članovi vladajuće koalicije koja je prije godinu dana formirala srbijansku vladu

Dačić , koji je i vođa Socijalističke partije Srbije (SPS) je, govoreći o ishodu dosadašnjih pregovora o rekonstrukciji vlade među parnerima u vladajućoj koaliciji na tiskovnoj konferenciji koju su izravno prenosile tri televizijske postaje, rekao da su mogući i novi izbori ili stvaranje nove koalicije bez socijalista ako Srpska napredna stranka (SNS) vicepremijera Aleksandra Vučića ne prihvati njegove prijedloge o rekonstrukciji vlade.

Dačić je objasnio kako nije mogao prihvatiti Dinkićeve prijedloge i uvjete pod kojima je želio ostati u vladi - kao potpredsjednik vlade za investicije, čelnik agencije za inozemna ulaganja i promociju izvoza i ministar za trgovinu, turizam, i telekomunikacije.

Iz Dinkićeva URS u vladi su još Suzana Grubješić, potpredsjednica vlade za eurointegracije i Verica Kalanović, ministrica regionalnog razvoja i lokalne uprave.

Rasprave o rekonstrukciji vlade traju već više od dva mjeseca, a dosad su smjenu četvero ministara predložili naprednjaci Aleksandra Vučića, koji se i sam ponudio da više ne bude ministar obrane, dok su Dačićevi socijalisti zasad "na led" stavili samo jednog ministra.


Dačićevo današnje obraćanje javnosti izravno su prenosile tri televizijske postaje s nacionalnom frekvencijom - Radiotelevizija Srbije (RTS), TV B92 i TV Pink.

Dačić će se večeras, kako je najavljeno, u zgradi Predsjedništva razgovarati sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, koji mu je i dao mandat za formiranje vlade.

Aktualna koalicijska vlada formirana je 27. srpnja 2012. godine, a čine je tri koalicije okupljene oko Vučićeve Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, premijera i ministra policije Ivice Dačića i Udruženih regiona Srbije, koje vodi ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić.