MLAĐAN DINKIĆ:

'Dačić me izbacuje iz vlade jer čuva mjesto premijera'

30.07.2013 u 22:56

Bionic
Reading

Ministar financija i gospodarstva i predsjednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić optužio je u utorak srbijanskog premijera Ivicu Dačića da se plaši izbora i želi sačuvati mjesto premijera, nakon što je Dačić prehodno objavio da vlada nastavlja bez Dinkića i njegove stranke

'On se boji za svoju poziciju premijera, s obzirom na potporu koju ima Aleksandar Vučić. On vidi Vučića kao u biti premijera, ali on želi formalno biti premijer barem još neko vrijeme', rekao je Dinkić na tiskovnoj konferenciji nakon što je Dačić novinarima priopćio odluku da za Dinkića nema mjesta u njegovu kabinetu.

Dinkić tvrdi kako mu je Dačić navodno priopćio da je njegovo premijersko mjesto ugroženo, ukoliko ne bude promjene na čelu ministarstva financija i gospodarstva, jer, po Dinkićevu tumačenju, ako se Vučićevim naprednjacima daju oba resora, neće biti izgovora za raspisivanje prijevremenih izbora.

Dinkić tvrdi kako je od vicepremijera i vođe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića dobio potporu da ostane u vladi, ali ne i od Dačića koji, uvjeren je Dinkić, drži da bi njegov ostanak na mjestu ministra financija ugrozio Dačićevu premijersku poziciju.

'Ovo je čista politika i uopće ne vidim nikakvu vezu između mog ostanka na mjestu ministra financija i njegove premijerske pozcije, osim što je Dačić jučer pet puta rekao da se plaši izići na izbore', ustvrdio je Dinkić.

Dačić je priopćio u utorak da vođa Ujedinjenih regiona Srbije (URS) i ministar finacija i gospodarstva Mlađan Dinkić i još dvoje ministara iz URS-a više neće biti članovi vlade koju je trojna koalicija formirala prije godinu dana.

Dačić, koji je i vođa Socijalističke partije Srbije (SPS), govoreći o ishodu dosadašnjih pregovora među parnerima u vladajućoj koaliciji o rekonstrukciji vlade, na tiskovnoj konferenciji je rekao da su mogući i novi izbori ili stvaranje nove koalicije bez socijalista ako Vučićev SNS ne prihvati njegove prijedloge o rekonstrukciji vlade.

Dačić je rekao kako nije mogao prihvatiti Dinkićeve prijedloge i uvjete pod kojima je želio ostati u vladi - kao potpredsjednik vlade za investicije, da vodi agenciju za inozemna ulaganja i promociju izvoza i da bude ministar za trgovinu, turizam, i telekomunikacije.

Iz Dinkićeva URS-a u vladi su još Suzana Grubješić, potpredsjednica za eurointegracije i Verica Kalanović, ministrica regionalnog razvoja i lokalne uprave.