eurobarometar

Da je članstvo u EU dobra stvar smatra tek 36 posto hrvatskih građana

28.04.2017 u 21:33

Bionic
Reading

Dok je sve više europskih građana koji misle da je pripadanje Europskoj uniji dobra stvar te da se podrška vraća na razinu na kojoj je bila prije krize 2007. godine, od 1048 Hrvata obuhvaćenih istraživanjem Eurobarometra o toj temi, 36 posto njih slaže se s ostatkom Europe, a 41 posto osjeća se privrženo Uniji, što je ispod europskog prosjeka

Istraživanje je provedeno među ukupno 27.901 ispitanikom iz cijele Unije tijekom ožujka, a prema rezultatima je vidljivo da raste podrška građana članstvu u EU i da većina preferira zajednički europski odgovor na globalne izazove, a čak tri četvrtine ih želi da EU čini više po pitanju terorizma, nezaposlenosti, okoliša i poreznih prijevara. U takvim razmišljanjima ne zaostaju ni Hrvati.

Po svojim stavovima, pokazalo je istraživanje Eurobarometra, o preferiranju zajedničkog odgovora na trenutne globalne izazove blizu smo europskog prosjeka. Gotovo jednako razmišljamo o djelovanju EU-a u borbi protiv nezaposlenosti (83 posto), terorizma (81 posto), zaštiti okoliša (72 posto) te području borbe protiv poreznih prijevara (78 posto).

Kada je u pitanju glas naroda i koliko se on daleko čuje, iznad smo europskog prosjeka. Da se njihov glas čuje u Europi, smatra 46 posto ispitanih Hrvata dok ih 74 posto smatra da se njihov glas čuje u Hrvatskoj, što je također iznad Unijina prosjeka od 63 posto.

Optimističniji smo za čak četiri posto od 25 posto Europljana koji smatraju da EU ide u dobrom smjeru, ali smo ispod prosječna razmišljanja u EU (31 posto) kada nas se upita 'ide li Hrvatska u dobrom smjeru' (23 posto).

Hrvatska očekivanja iznad su prosjeka EU-a u području gospodarske politike (70 posto), poljoprivrede (70 posto) i industrijske politike (68 posto). Istovremeno bismo željeli biti informiraniji o temama kao što su borba protiv nezaposlenosti (53 posto), zdravstvena i socijalna sigurnost (38 posto), gospodarska politika (31 posto) i poljoprivreda (20 posto), što je iznad prosjeka EU-a.