SPROVOD U SRIJEDU

'Da itko kapitalizira Bušićevu smrt, to bi bilo lešinarski'

02.09.2013 u 16:08

Bionic
Reading

Politički analitičari smatraju kako Bušićeva smrt jedna velika osobna tragedija, no kako ne bi trebala imati reperkusije na političku scenu u Hrvatskoj

'Hrvatska je danas pred dugačim izazovima od onih s kojima se susretao Bušić', kaže nam Berto Šalaj, dok Davor Gjenero ističe kako Bušićevo političko djelovanje nije spadalo u 'mainstream' politiku.

Anđelko Milardović pak tvrdi kako je politička i društvena scena u Hrvatskoj sama po sebi bezdušna. 'Da se dogodilo i nešto širih razmjera, ta bezdušnost i apatija bi došli do izražaja', dodaje.

Zaključuje kako sam čin Bušićevog samoubojstva ima 'egzistencijalnu notu' i 'prosvjed je protiv izopačenog stanja. 'Da bilo tko kapitalizira Bušićevu smrt, to bi bilo lešinarski', zaključuje.

Sprovod na Mirogoju u srijedu u podne

Iako se nagađalo kako će Zvonko Bušić biti pokopan u rodnoj Gorici u BiH, njegovo posljednje počivalište biti će na zagrebačkom Mirogoju. Biti će pokopan u srijedu u podne u grobnici pokraj rođaka Brune Bušića.

Branitelji okupljeni oko Zavjeta, kojega čine udruge gardijskih brigada i Specijalne policije, sudjelovat će u organiziranju posljednjeg ispraćaja i pogreba tragično preminulog hrvatskog emigranta Zvonka Bušića. To je za Večernji list potvrdio Josip Klemm koji je ujedno pozvao sve hrvatske branitelje da u srijedu u što većem broju dođu na Mirogoj i dostojno isprate hrvatskog domoljuba Bušića.

'Pozivam sve hrvatske branitelje da na pogreb dođu u svečanim i radnim vojnim uniformama koje imaju kod sebe, jer na dostojan način želimo ispratiti Zvonka Bušića kojega smatramo pretečom hrvatskog branitelja. Ne opravdavamo njegov čin otmice aviona koji se dogodio prije 37 godina, ali njegova žrtva i patnja za hrvatsku slobodu, te način na koji je pozivao na zajedništvo Hrvata je ono što su kod njega cijenili hrvatski branitelji', rekao je Josip Klemm, napominjući kako će se više pojedinosti oko sudjelovanja branitelja u posljednjem ispraćaju Zvonka Bušića, znati sutra nakon zajedničkog sastanka branitelja.


Bušić će biti pokopan između groba Brune Bušića i Gojka Šuška. Misu će predvoditi fra Ante Marić, nekadašnji župnik župe Sovići Gorica, gdje je rođen Zvonko Bušić. Stihove će recitirati poznati hrvatski glumci, pjevati klapa Bratovština iz Sovići Gorice.