BOŠNJAKOVIĆ POTVRDIO

Cvitanov zamjenik Dražen Jelenić postaje novi glavni državni odvjetnik

17.04.2018 u 10:38

Bionic
Reading

Nakon što glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu 24. travnja istekne mandat na to mjesto doći će njegov zamjenik Dražen Jelenić. Potvrdio je to novinarima pred Vladom ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković

Dražen Jelenić, koji je do sada bio prvi Cvitanov zamjenik, postat će, potvrdi li ga Sabor, novi glavni državni odvjetnik.

'On je cijelu karijeru u DORH-u i prošao je sve stepenice. Smatramo da poznaje sustav i da će odgovoriti svim zadaćama koje ima DORH', poručio je Bošnjaković novinarima.

Upitan što zamjera Cvitanu u njegovu radu da ga mijenja, Bošnjaković je kazao da Vlada nakon isteka mandata dužnosnika ima pravo predložiti nekog drugog. 'Mislimo da će izborom Jelenića doći do novije energije i novijeg pristupa, a to su složene i odgovorne funkcije. Vjerujemo da će promjena dobro doći i pridonijeti kvalitetnijem radu DORH-a. Očekujemo od Jelenića odgovoran i savjestan pristup, da se sve više slučajeva procesuira i da dobiju sudski epilog', poručio je Bošnjaković.

'Nije samo državni odvjetnik odgovoran za procese koji nas muče i koji su pod lupom javnosti. Radit ćemo novi Zakon o kaznenom postupku te ćemo pokušati propisati nove rokove i utvrditi gdje nam je procedura manjkava', najavio je Bošnjaković.

Prema proceduri, svoje mišljenje o novom kandidatu morat će dati saborski Odbor za pravosuđe, nakon čega će Jelenića morati potvrditi i Sabor. Bošnjaković se nada da će cijela procedura biti gotova do 24. travnja, kada Cvitanu istječe mandat.

  • +9
Sva lica Dinka Cvitana Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

O Jeleniću nema puno javno dostupnih podataka. Predsjednik je Državnoodvjetničkog vijeća, nadležnog za imenovanje i razrješenje zamjenika državnih odvjetnika te županijskih i općinskih državnih odvjetnika, vođenje postupka i odlučivanje o stegovnoj odgovornosti zamjenika državnih odvjetnika, premještaj zamjenika državnih odvjetnika, raspisivanje izbora za članove Vijeća iz redova zamjenika državnih odvjetnika, sudjelovanje u osposobljavanju i usavršavanju državnih odvjetnika, zamjenika i državnoodvjetničkih službenika, odlučivanje o prigovoru na ocjenu, vođenje očevidnika državnih odvjetnika i zamjenika, vođenje i kontrolu imovinskih kartica državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika te obavljanje drugih poslova u skladu sa zakonom.

Zna se da je jedno vrijeme bio glavni zagrebački državni odvjetnik te da mu je supruga 2012. bila zamjenica županijske državne odvjetnice u Velikoj Gorici.

Bio je zamjenik glavnog državnog odvjetnika i u vrijeme mandata Mladena Bajića, a tada je bio zadužen za gospodarski kriminal. Dražen Jelenić bio je tužitelj u slučaju otmice sina Vladimira Zagorca, za koju su osuđeni Hrvoje Petrač i Ico Mateković.

Poznata je i epizoda iz 2012., kada mu je ukradena torba te laptop, a za krađu je osuđen konobar iz Čazme, koji je Jeleniću stvari ukrao dok je ručao u zagrebačkom restoranu Boban.