izvješća na raspravi

Cvitan u srijedu konačno u Saboru, i to u svom posljednjem nastupu

17.04.2018 u 09:59

Bionic
Reading

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan u srijedu će konačno doći pred saborske zastupnike, ali to će biti njegov posljednji nastup u Saboru

U srijedu, najvjerojatnije u poslijepodnevnim satima, na raspravi u Saboru naći će se izvještaji o radu DORH-a u 2015. i 2016. godini. Radi se o izvještajima koji već par godina čame na dnevnom redu Sabora no još uvijek nisu raspravljeni.

Sada će konačno doći na raspravu, a predstavit će ih glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Izvješća su, podsjetimo, na raspravu stigla nakon što je oporba aktivirala nove poslovničke mogućnosti. Tako je stavljanje ovih točaka na raspravu, kao što je tportal već pisao, inicirao Živi zid. Prikupivši minimalno 30 potpisa zastupnika oporbe zatražili su od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da izvještaje stavi na raspravu u sljedećih sedam dana.

Iako će Cvitan iznositi podatke stare nekoliko godina, očekuje se da se osvrne na svoj cjelokupni mandat, posebice nakon što je Vlada odlučila da će ga nakon isteka mandata 24. travnja, naslijediti njegov zamjenik Dražen Jelenić.

  • +9
Sva lica Dinka Cvitana Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Postupak za izbor novog državnog odvjetnika trebao je biti pokrenut odavno. Naime, Vlada ga je trebala pokrenuti najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata aktualnog državnog odvjetnika. Osim prijedloga Vlade, svoje mišljenje o novog kandidatu treba dati i saborski Odbor za pravosuđe, a na kraju i Vladin izbor potvrditi Sabor.