pet mjeseci od nesreće

Još nema optužnice: DORH se nakon nekoliko mjeseci oglasio o Banožiću

08.04.2024 u 18:09

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u siječnju je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića zbog izazivanja prometne nesreće. DORH se sada ponovno oglasio i izvijestio da se provode daljnje dokazne radnje

'Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1., 2., i 6. Kaznenog zakona (priopćenje objavljeno 5. siječnja 2024.) i provodi daljnje dokazne radnje tijekom istrage u kojoj su ispitani okrivljenik i svjedoci, a u tijeku je provođenje dokazne radnje prometno–tehničkog vještačenja sukladno nalogu od 9. veljače 2023., kao i dopune tog vještačenja od 2. travnja 2024.', izvijestili su iz DORH-a.

Podsjetimo, Mario Banožić s osobnim vozilom vinkovačkih registarskih oznaka, krećući se iz smjera Vinkovaca u smjeru Županje, pretjecao teretno vozilo koje se ispred njega kretalo u istom smjeru, a da se nije uvjerio da to može učiniti na siguran način.

Uslijed toga je došlo do udara prednjeg dijela njegova vozila u prednji dio kombi vozila pulskih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 40-godišnjak.

Vozač je uslijed zadobivenih ozljeda preminuo na mjestu događaja, dok su Banožića djelatnici hitne medicinske pomoći prevezli u Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima te potom u Klinički bolnički centar Osijek na daljnje liječenje.

'Tu je policijski dio posla odrađen. Sve kasnije je koordinacija s DORH-om i nikad nismo komentirali istraživanja u tijeku. To nije posao politike', rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon obilaska novoobnovljenih prostorija Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb.

Milanović je na Facebooku ranije danas ustvrdio da je 'prošlo pet mjeseci od kada je Banožić usmrtio čovjeka u prometnoj nesreći koju je i skrivio, ali još nije optužen za to nedjelo.' Milanović se pritom upitao zašto Banožić do danas nije optužen.

'Siguran sam da nema ni jednog prometnog prekršaja sa smrtnim posljedicama, s tako jasnim i čvrstim dokazima kakvi su u ovom slučaju, a za koji se toliko čeka s podizanjem optužnice. Tako Plenković i HDZ vide i provode jednakost pred zakonom koja je, da ponovim, ustavna kategorija. Njihovo pogano shvaćanje vlasti pogađa sve hrvatske ljude koji ne pripadaju HDZ-ovoj sljedbi', ocijenio je.