zavjet šutnje

Cure detalji iz istrage: 'Hrvatski huligani su kao vojnici! Nimalo nisu pod stresom'

09.08.2023 u 10:43

Bionic
Reading

Od 94 uhićena zbog divljačkih izgreda u Ateni, njih 89 su hrvatski huligani iz zagrebačkog Dinama. Grčki portal Newsbomb sada doznaje i kako su se ponašali u razgovoru s policijom

Bad Blue Boysi su, piše Newsbomb, prešli pola Balkana i našli se u Ateni kako bi napali stadion AEK-a i njihove navijače, što je završilo tragično smrću 29-godišnjeg Michalisa Katsourija. Grčka policija je, nakon neviđeng i nezamislivog nečinjenja, pristupila uhićenjima i sada intenzivira istrage kako bi se pronašao počinitelj ili počinitelji ubojstva.

Uhićeni su već dali DNK uzorke kako bi se mogao identificirati počinitelj ubojstva, no na ispitivanjima u policiji pokazalo se da su Hrvati više od vojnika, piše grčki portal. 'Njihove su riječi malobrojne, odmjerene i dobro promišljene, i djeluju prilično oštro i nimalo pod stresom', piše grčki medij.

Prema prvim informacijama, Hrvati su policiji rekli da im namjera nije bila stvarati incidente i da su u Grčku došli samo kako bi psihički bodrili svoju momčad. Kad im je napomenutu da neće moći ući na stadion jer postoji zabrana putovanja od strane UEFA-e, rekli su da to znaju i da su samo željeli gledati utakmicu iz kafića u blizini stadiona kako bi navijali njihov tim.

Kako prenosi grčki portal. Hrvati su navodno tvrdili da postoje grčke obitelji koje su ih prve napale i tako pokrenule događaje u New Philadelphiji. Na pitanje, međutim, zašto su bili opremljeni palicama, noževima i svim vrstama oružja, nisu dali nikakav odgovor. Također, šutili su na pitanje jesu li imali grčke suradnike u cijeloj ovoj operaciji.

  • +13
Uhićeni huligani izvedeni pred tužitelja Izvor: Pixsell / Autor: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI

Podsjetimo, prekjučer je u Ateni, uoči utakmice 3- pretkola kvalifikacija Lige prvaka između AEK-a i Dinama,  u sukobima grčkih i hrvatskih navijača smrtno stradala jedna osoba, a osam ih je ozlijeđeno. Uhićeno je bilo 98 osoba međutim kasnije su četiri osobe puštene nakon što je utvrđeno da su stvarno bile na odmoru u Grčkoj, pišu mediji. Preostalih 94 osoba danas izlazi pred grčkog tužitelja.

UEFA je prvu utakmicu između AEK-a i Dinama odgodila za petak 19. kolovoza, a druga utakmica kvalifikacija koja je predviđena za 15. kolovoza ostaje na rasporedu.