guverner new yorka

Cuomo će novac za policiju uvjetovati reformskom borbom protiv rasizma

12.06.2020 u 21:21

Bionic
Reading

Guverner države New York Andrew Cuomo najavio je u petak uredbu kojom će 500 policijskih službi prisiliti da prihvate "reforme" protiv prekomjerne uporabe sile te je potpisao zakon kojim disciplinski postupci protiv policajaca više neće biti tajni

Guverner države New York potpisao je 10 zakona koje su ovaj tjedan doniijela oba doma države New York.

Cuomo je najavio da će financiranje općina uvjetovati zakonom koji obvezuju policijske odjele da se se "obnove i moderniziraju" kako bi se borili protiv sustavnog rasizma.

"To bi trebalo biti učinjeno u svakoj policijskoj agenciji u ovoj zemlji", kazao je Cuomo.

Govorio je na novinskoj konferenciji u vrijeme velikih prosvjeda koji potresaju SAD od 25. svibnja kada je afroamerikanac George Floyd umro prilikom nasilnog privođenja u Minneapolisu.

Uz Cuoma su sjedile majke Erica Garnera i Seana Bella, nenaoružanih afroamerikanaca koji su ubijeni u okršaju s njujorškom policijom.

Garner, koji je umro u Staten Islandu pošto ga je ugušio bijeli policajac prilikom privođenja 2014., govorio je policajcu, baš kao i Floyd, da ne može disati.

Cuomo je u petak potpisao zakon kojim se ukida nekoliko desetljeća stara uredba po kojoj su disciplinski postupci protiv policajaca tajni za javnost.

Dio je to paketa reformskih mjera koje je predložio parlament New Yorka u kojem demokrati čine većinu.

Vezanje državnih dolara za "sustavnu reformu policijskih odjela" jedini je način da se provedu temeljite promjene u borbi protiv rasizma, a što prosvjednici traže desetljećima, rekao je Cuomo.