bundesligaši u šoku

Njemački klubovi podržali borbu protiv rasizma, a onda ih zasuli sramotnim i uvredljivim komenatrima

12.06.2020 u 16:46

Bionic
Reading

Njemački nogometni bundesligaš Borussia Mönchengladbach objavio je kako je 'šokiran i zapanjen' lavinom rasističkih komentara nakon što je klub podržao pokret 'Black Lives Matter'.

Borussia se prošlog tjedna pridružila imenjaku iz Dortmunda, Schalkeu i Kölnu u objavljivanju antirasističkog video priloga.

Zajednički video počinje prikazivanjem napadača M'gladbacha Marcusa Thurama koji je 31. svibnja postao prvi igrač koji je kleknuo u Njemačkoj nakon ubojstva Afroamerikanca Georga Floyda u Minneapolisu. Video se nastavlja prikazivanjem napadača Dortmunda Jadona Sancha koji je nosio majicu s porukom podrške pokretu, a potom su prikazani tamnoputi igrači iz sva četiri kluba.

'Ono što smo od tada doživjeli u komentarima nas je zapanjilo', objavio je klub poručivši kako nastavljaju s brisanjem svih rasističkih i uvredljivih komentara na svojoj stranici i društvenim mrežama.

'Zahvalni smo što se većina naših navijača pokušava suprostaviti takvim komentarima razumnim argumentima i činjenicama, što nam daje nadu. Nažalost, ima i puno ljudi kojima nedostaje čovječnost. Duboko smo posramljeni zbog navijača koji su to pisali,' navodi se u poruci kluba.

Iz Mönchengladbacha su poručili kako borba za toleranciju i za poštivanje, te borba protiv rasizma nisu politički, već ljudski stav.