TRAŽI PONIŠTENJE TAJNIH UGOVORA

Čudna odluka splitskog suda: 'Otac' projekta Spaladium nema pravo tužiti zbog Spaladiuma?!

11.02.2021 u 12:13

Bionic
Reading

U jednom od mnogobrojnih sudskih sporova oko Spaladium centra i pripadajuće sportske dvorane, čija se vrijednost mjeri u desecima milijuna eura, splitski Trgovački sud donio je neobičnu odluku. Nakon više ročišta i ispitanih svjedoka te pune četiri godine suđenja, odlučeno je da Dejan Kružić - sveučilišni profesor i 'otac' projekta Spaladium - tužbu uopće nije smio podnijeti

Odnosno da za to 'nema pravni interes'.

Kružić je u ime Grada Split bio ovlašteni pregovarač prilikom sklapanja osnovnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu s tvrtkama koje su gradile Spaladium arenu. Taj ugovor jednoglasno je usvojilo Gradsko vijeće Splita, te se općenito smatra oglednim primjerom zaštite javnog interesa budući da je bio prepun različitih 'osigurača': pojednostavljeno rečeno, investicija je trebala biti isplativa nakon što privatne tvrtke osim sportske dvorane izgrade još i poslovni toranj, trgovački centar i veliku javnu garažu, a prije toga nisu imale pravo ubirati najamninu za samu dvoranu koja je prva izgrađena.

Međutim, tadašnji splitski gradonačelnik Ivan Kuret (HDZ) šest mjeseci kasnije u tajnosti potpisuje dva aneksa ugovora kojima se uvjeti za privatne tvrtke znatno olabavljuju, omogućuje im se povlačenje dotad blokiranih sredstava i uklanjaju brojni spomenuti 'osigurači'. Po nekim tumačenjima, čak se obveza vraćanja kredita za izgradnju dvorane prebacuje na Grad Split, dok po originalnom ugovoru to definitivno nije bio slučaj. Dapače, banke kreditori u ugovoru se ni ne spominju i stoga one same snose rizik kreditiranja privatnih tvrtki.

O famoznim 'Kuretovim aneksima' Dejan Kružić nije ništa znao premda je bio autor modela javno-privatnog partnerstva, niti je o njima obaviješteno Gradsko vijeće kao jedino nadležno. Stoga je on još 2017. godine podigao tužbu kojom traži da se aneksi proglase ništetnim i stave van snage.

Kružić istovremeno vodi bitku oko Spaladiuma na nekoliko različitih frontova, pa je između ostalog izborio prvostupanjsku presudu kojom se poništava pravorijek arbitraže Hrvatske gospodarske komore, dokument koji tvrdi da bi Grad Split trebao otplatiti gotovo 70 milijuna eura kredita za Spaladium. Protiv trojice arbitara podnio je i kaznenu prijavu.

Sutkinja Trgovačkog suda u Splitu Rajana Buljan je nakon četverogodišnjeg procesa zaključila da Dejan Kružić nema pravni interes tražiti ništetnost Kuretovih aneksa, a to je obrazložila tvrdnjom da on 'nije zainteresirana strana' i da proglašenjem ništetnosti njemu 'ne može donijeti prednost ili korist'. Osporila je da Kružićev interes proizlazi iz toga što je u ime Grada Splita pregovarao o sklapanju ugovora o Spaladiumu i što ga je predstavljao i obrazlagao na sjednici Gradskog vijeća, a nije bila impresionirana ni time što kao građanin grada Splita i Republike Hrvatske želi spriječiti nezakonito odlijevanje novca poreznih obveznika u privatne džepove.

Dokument: "Rješenje Trgovačkoga suda u Splitu "

'Pokretanje postupka mora biti u interesu tužitelja', smatra ova sutkinja. Činjenicu da ovakvu odluku nije donijela na početku spora, kako je to uobičajeno, nego tek nakon četiri godine, ona je obrazložila time što je službeno morala utvrditi je li Dejan Kružić sudjelovao u kreiranju tajnih aneksa gradonačelnika Ivana Kureta.

U istoj presudi izričito se citira i Zakon o obveznim odnosima koji propisuje da 'na ništetnost sud pazi po službenoj dužnosti', dakle da se odluka o tome mogla donijeti u bilo kojem trenutku tijekom četverogodišnjeg postupka i bez zahtjeva bilo koje stranke. Međutim, sutkinja Buljan o ništetnosti se naprosto nije izjasnila, pa ni u rješenju kojim odbacuje Kružićevu tužbu.

Kontaktirali smo Dejana Kružića koji će se evidentno žaliti na ovakvu odluku. Zasad nije previše rječit:

'U potpunosti se pokoravam sudu moje države, pa u ovoj fazi postupka nisam ovlašten komentirati presudu', kazao je za tportal.